Més de 3.500 vigilants de seguretat de Catalunya s’han examinat a Tarragona

Les proves per accedir al títol dels aspirants del país se centren, des de fa tres anys, a Tarragona

Tarragona centra des de fa tres anys les proves per accedir a la professió de Vigilant de Seguretat de tota Catalunya. Per aquest motiu, s’han examinat a la demarcació uns 3.500 aspirants a les cinc convocatòries que s’han fet al llarg del 2016, 500 d’ells provinents de diferents llocs de la província. Aquestes dades les va donar a conèixer Carlos Yubero, comisari en cap del Cuerpo Nacional de Policia a Tarragona al llarg del X Dia de la Seguridad Privada que es va celebrar ahir i que va presidir el subdelegat accidental de Tarragona, Emilio Ablanedo.

Sobre el Cuerpo Nacional de Policía recau l’obligació del control de les empreses de seguretat privada i, per això, es mantenen regularment reunions amb aquestes empreses i també amb sindicats que donen com a resultat un valuós intercanvi d’informació per la seguretat global de la ciutadania. Dins aquest apartat, Yubero va mencionar que en 40 ocasions s’han realitzat comunicats dins el que policialment es coneix com a Red Azul, un pla d’intercanvi d’informació entre el Cuerpo Nacional de Policia (CNP) i la seguretat privada, col·laboració que té com a finalitat la millora de la seguretat ciutadana.

Inspeccions regulars
Al CNP li correspon també per llei fer inspeccions a les empreses dedicades al sector de seguretat. El comissari Yubero va informar de la realització de 200 inspeccions que van donar com a resultat 17 expedients sancionadors a la província. El cap policial va remarcar en el seu discurs la important tasca de la seguretat privada, ja que, si bé correspon a l’Estat les funcions de garantir els drets i llibertats, és evident que «necessita altres operadors», com els vigilants de seguretat, que són presents cada vegada en major mesura en els llocs on potencialment es requereix una vigilància.

La Red Azul contribueix especialment a sumar informacions en una mateixa direcció i per això, la seva tasca és cada vegada més important. Aleix Asna, director del grup Cep-Frada, centres de formació dels vigilants, es va congratular que la imatge dels vigilants de seguretat ha canviat en els últims anys dins de la societat. A això ha ajudat l’estricta llei del sector, introduïda el 2014, la més dura de la Unió Europea pel que fa a la regulació de l’accés. Això ha comportat una realitat: els professionals han guanyat en preparació i professionalitat. El subdelegat accidental de la província, Emilio Ablanedo, va fer un discurs amb tocs històrics –com ja ens té acostumats– fent referència a què la primera vegada que es va celebrar una diada com aquesta es va fer el 1518, quan el rei Carles I va promulgar la primera norma sobre seguretat privada al nostre país, i és precisament la commemoració d’aquesta efemèride i a petició del sector s’ha acordat obligatòriament la celebració d’un dia de la seguretat privada. Serveix per destacar i posar de manifest el treball de la seguretat privada, va dir el subdelegat.

Ablanedo va fer referència a la labor auxiliar i complementària dels cossos de seguretat: «Difícilment avui en dia podem pensar en una activitat què la seguretat privada no tuteli. És impossible anar a un centre comercial, anar a un camp de futbol, anar a una estació de tren, a un aeroport… i no trobar-nos amb agents de seguretat privada. Tenim més de 100.000 professionals dedicats a aquesta feina, 1.600 empreses i més de 1.000 acadèmies de formació». «La societat –deia Ablanedo– veu cada vegada aquesta labor com més positiva i professional dels nostres vigilants».

78 mencions honorífiques
Al llarg de l’acte del X Día de la Seguridad Privada es van concedir 78 mencions honorífiques, una de les quals era de categoria «A» que s’atorga a qui ha destacat per una actuació de col·laboració amb les forces de seguretat i per la seva professionalitat en un cas puntual. Aquest reconeixement va recaure sobre la persona del vigilant de seguretat Juan Carlos González, que va rebre el guardó de mans del subdelegat accidental Emilio Ablanedo.

Port de Tarragona