Investigació ‘de pel·lícula’ per tot el món per trobar a Lisboa l’autor d’un tiroteig a un furgó blindat de Prosegur a Barcelona

L'arrestat formava part del grup delictiu 'Lanzas Internacionales' i havia robat un arma a una casa de l'Anoia amb les que va disparar als vigilants de seguretat

Finalment, un any i mig després de l’assalt a un furgó blindat de l’empresa Prosegur al centre de Barcelona, al juliol del 2015, ha caigut un dels autors, al qual se li ha seguit la pista per tot el món durant aquest temps. El cas té de tot: tiroteig, presons, viatges dels Estats Units a Europa, un grup de delinqüència organitzada i l’efectivitat de la identificació de restes biològiques de l’autor. Els fets que van iniciar la persecució de l’ara arrestat, un xilè amb residència a l’Equador, es van produir al carrer Concili de Trent de la capital catalana quan un grup de delinqüents van amenaçar amb armes als vigilants de seguretat que custodiaven el furgó de cabdals. Es va produir un espectacular intercanvi de trets, al més pur estil de pel·lícula, en el que van guanyar els de la seguretat privada, ja que els lladres van fugir. Un d’ells va resultar ferit i les restes de la seva sang va poder ser analitzada. Però, sense comparació no existeix identificació, així que fins que la policia danesa no va identificar aquest ADN com provinent d’un home al qual havien extradit.

Es va saber que qui perseguien els Mossos per tot el món era component d’una xarxa delictiva denominada «Lanzas Internacionales» formada per súbdits xilens que es movien per tot el món, multireincidents i polivalents, que estaven especialitzats en furts, robatoris amb força a domicilis, robatoris de vehicles, atracaments a joieries i a furgons blindats. Els agents de la Unitat d’Atracaments de la Policia catalana van saber també que havia actuat a Suïssa, que havia estat empresonat a Xile, que l’havien detingut a Bèlgica (amb identitat falsa) i que vivia a l’Equador, tot i que es movia molt pels Estats Units. Així que la seva localització era una tasca molt complicada… fins que el passat 11 de gener els investigadors van aconseguir ubicar al fugitiu en un vol de Londres als Estats Units que havia de fer una escala a Lisboa. Els Mossos van demanar al Jutjat numero 5 de Barcelona una ordre de detenció i extradició des de Portugal, on va ser detingut i on roman a l’espera de ser traslladat a l’Audiència Nacional de Madrid.

Port de Tarragona