Les plantacions de marihuana deixaven sense llum al poble de Sant Miquel de Fluvià

Macro operatiu en el que han participat agents de vuit grups policials ha acabat amb la detenció de deu persones.

La Policia Nacional, juntament amb l’Agència Tributària, han desmantellat 10 plantacions de marihuana i confiscat 1.642 plantes a punt de ser collides i distribuïdes al sud de França i Catalunya. En l’operació s’ha detingut deu persones en una operació conjunta desenvolupada a la província de Girona. L’operació, denominada «Banyo», es va iniciar fa un any i ha comptat en la fase final amb dos importants operatius. El primer operatiu es va realitzar el dia 18 de gener a diverses localitats pròximes a Figueres, realitzant vuit registres en domicilis i magatzems amb la detenció de tres persones que s’encarregaven del manteniment de les plantacions. L’endemà va ser detingut el responsable de l’organització. En el segon operatiu, s’han fet sis registres a la localitat de Sant Miquel de Fluvià, Girona, on es localitzava la major part de les plantacions controlades per una mateixa família. En aquest segon operatiu han estat detingudes quatre persones.

Aquest grup estava adquirint cases unifamiliars, en un radi de 300 metres de l’habitatge on residien, per tenir-les totes controlades. Aquestes cases estaven protegides en alguns casos amb «guardadors» i en altres amb gossos, que van haver de ser immobilitzats durant la intervenció policial donada la seva perillositat. El grup familiar exercia fortes mesures de pressió sobre els habitants de la població per evitar que declaressin en contra seu.

Talls en el subministrament elèctric

En totes les plantacions es sostreia el subministrament elèctric de la xarxa general. Tan elevat era el consum dels equips de refrigeració i il·luminació d’aquestes plantacions d’interior que a Sant Miquel de Fluvià eren habituals els talls de llum. A més, s’han intervingut 8.200 euros procedents de la venda de marihuana, així com una pistola i dos revòlvers que els membres de l’organització s’amagaven als domicilis per defensar-se dels possibles robatoris que són habituals entre organitzacions. En l’operatiu final han intervingut unitats de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària a Catalunya, Navarra i Aragó, de la Brigada Provincial de Policia Judicial, Grup Crim Organitzat, de la Policia Judicial de Lloret de Mar i Figueres i de les Unitats d’Intervenció Policial UIP, sumant un total de 50 efectius.

Tots els detinguts han passat a disposició judicial i han estat imputats per delictes de tràfic de drogues, organització criminal, tinença il·lícita d’armes i sostracció del fluid elèctric.

Port de Tarragona