Una operació conjunta de Mossos i Policía Nacional iniciada al Vendrell desarticula una xarxa que duia droga desde Pakistan amb ‘mules’

En una operació conjunta entre Mossos i Policia Nacional s'han detingut 18 persones. La droga provenia de Pakistan i Afganistan.

El descobriment d’un punt de venda de droga a un domicili de El Vendrell, al Baix Penedès, el 2015, va ser l’origen d’una llarga i complicada investigació que ha donat com a resultat la detenció de 18 persones el passat dia 1 de febrer. En l’operació, de caràcter internacional, han participat conjuntament agents dels Mossos d’Esquadra i el Cuerpo Nacional de Policia.

Els detinguts estan acusats de delictes contra la salut pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Tretze dels divuit arrestats han ingressat a presó. En l’operació, els agents també van dur a terme 17 registres a Barcelona, Badalona, Santa Perpètua de la Moguda, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Boi de Llobregat i van intervenir quatre quilograms de cocaïna, cinc d’heroïna, més de deu de substàncies adulterants i de tall i més de 18.000 euros en efectiu. La droga la transportaven ‘mules’ des del Pakistan i l’Afganistan via Dubai o Doha amb destí final Barcelona des d’on es feia la venda i la distribució.
En aquella operació realitzada el 2015 es va saber que l’organització estava liderada per pakistanesos que introduïen importants quantitats d’heroïna a l’Estat a través de Praga i Grècia també mitjançant ‘mules’. Un cop la droga arribava a Grècia els encarregats de la seva posterior distribució eren persones de nacionalitat espanyola amb vincles amb els pakistanesos.

Aquesta informació que sortia d’aquell registre al Vendrell va derivar en una nova investigació a principis del 2016 tutelada i dirigida pel jutjat d’instrucció número 1 de Badalona. Durant la investigació s’han desarticulat diferents cèl·lules que conformaven l’organització criminal.

Les investigacions van conduir els investigadors a determinar que el cap de l’organització era un pakistanès amb passaport portuguès que es traslladava sovint a Barcelona per reunir-se amb els seus dos lloctinents, també de nacionalitat pakistanesa. En aquests viatges el líder del grup se servia d’una fundació d’ajuda a ciutadans d’origen pakistanès establerts a Catalunya des d’on procurava ocultar-se per dur a terme les seves activitats il·lícites.

L’estructura del grup la integraven el líder i els seus dos lloctinents que, al seu torn, lideraven autònomament cadascuna de les dues branques de l’organització que es conformaven de diferent manera amb la seva pròpia xarxa de distribució. Una d’elles tenia el seu propi proveïdor de cocaïna a banda de l’estructura de l’organització principal.

El dia 1 de febrer es va culminar la investigació amb el dispositiu policial. Es van dur a terme 17 registres a Badalona, Santa Perpètua de la Moguda, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Boi de Llobregat.

Durant les diferents fases de la investigació s’han intervingut quatre quilograms de cocaïna, cinc d’heroïna, més de deu de substàncies adulterants i de tall i més de 18.000 euros en efectiu. A més es van bloquejar diversos comptes bancaris i actius patrimonials per valor de 18.000 euros. Els agents continuen les investigacions per determinar si hi ha encara més implicats en aquesta trama internacional de tràfic de drogues.

Port de Tarragona