‘Vostè creu que la va matar aquest noi?’

Els informàtics forenses periten que el mòbil de Sara Lozano mostra el temps i el recorregut de la discoteca al lloc on va aparèixer el seu cos

M. Peñalver/Montblanc.-

¿Vostè creu que la va matar aquest noi? És la pregunta que ahir havia de contestar als montblanquins que em coneixen com a criminalista. Cada dia de judici que passa, des del 20 de febrer en què va començar la vista a l’Audiència Tarragonina, el cercle es va tancant cada vegada més contra «aquest noi». «Pobra noia, ja de petita va haver de passar per situacions familiars complicades… i mira com ha acabat». Parlo amb una coneguda de la noia que diu que ho va sentir molt, com tota la capital de la Conca. La inquietud i la llarga duració de la vista amb jurat popular fa que es tingui ganes de conèixer la sentència. Jo responc a la pregunta en el que modestament conec d’aquest món: «Jo diria que és imputable, si no completament, sí en una un tant per cent elevat. L’únic atenuant seria el seu estat psíquic, que els perits psiquiàtrics determinaran, i potser els efectes de l’alcohol baixaran la pena de 20 anys que tant fiscal com acusació particular sol·liciten per a ell».

Però l’última sessió del judici ha vingut a posar un pes més sobre el cap del Jaume i que, per alguns, aclareixen dubtes del primer dia i van esborrant les contradiccions que, com tothom faria si fos culpable, introdueixen dubtes. Recordem que la llei permet que la defensa utilitzi els elements que consideri oportuns per desviar l’acusació. Entre d’altres, que el mateix acusat introdueixi elements distorsionadors per sortir-se’n. Els pèrits policials, especialistes en Medis Tècnics, han estat clars: el mòbil de la Sara indica que va anar de la discoteca Xenon, a l’Espluga, al lloc on va aparèixer morta el 25 d’octubre del 2014. El recorregut no va durar més de 20 minuts. L’informe pericial indica que per un procediment que es denomina triangulació es pot saber la ubicació de l’aparell sense necessitat -com molts creuen- que tingui el GPS activat. El procediment calcula la distància a tres antenes emissores i determina el punt on es troba el dispositiu. Doncs bé, aquest procediment ha donat com a resultat la ubicació final al terreny on va ser descoberta.

L’aparell havia sonat quasi mitja hora sense que es responguessin les trucades. Els primers vint minuts per motius que es desconeixen, i els últims deu minuts, perquè el mòbil ja estava apagat, o no funcionava. Altres elements que van ser protagonistes de la declaració dels perits va ser el càlcul de la velocitat del vehicle de Solsona i l’estranya elecció d’una ruta tortuosa per arribar al lloc, que diu l’acusat, que va ser on va passar la nit: l’Ermita de Montblanc.
El judici trigarà dies a concloure. Però tindrà un punt «calent»: la declaració de Jaume Solsona, dimecres vinent. Un cas estrany, un acusat estrany i un fet delictiu que a Tarragona ja coneixem d’altres casos similars, com el que va afectar el 1982 a la filla de l’alcalde d’Ulldecona, Castell, assassinada per un conegut després de sortir de festa. Una llarga investigació que va concloure amb el responsable a la presó molts anys després.

 

 

Port de Tarragona