Tota la policia d’Europa, darrera d’una operació de comerç il·legal d’angules amb epicentre a Deltebre

La Guàrdia Civil, en coordinació amb Europol i Eurojust, han detingut 8 persones a Espanya i 9 a Grècia, implicats en l'exportació il·legal dels animals que es venien a la Xina.

La firma Mariscos Roset, de Deltebre, era l’epicentre d’actuació d’una organització delictiva internacional que comerciava il·legalment amb angules en operacions financeres que evitaven els impostos. La Guàrdia Civil, en una operació coordinada per Europol i Eurojust i en la qual han participat Portugal, Itàlia, França, Grècia i Regne Unit, ha procedit a la detenció de 8 persones a Tarragona, Sevilla i València, a les quals caldria sumar altres 9 que han estat detingudes a Grècia pertanyents a aquesta banda. Als detinguts se’ls imputen els delictes de contraban, falsedat documental, contra la fauna i blanqueig de capitals, tot això sota estructura d’Organització criminal. Entre els detinguts a casa nostra, es troben dos ciutadans xinesos vinculats amb el sistema de pagament conegut com «Hawala«, «CHOP» o «FEICh’ien«, pel qual l’organització hauria rebut de Hong Kong part dels diners en metàl·lic procedents de la venda d’angules i directament dels ciutadans de nacionalitat xinesa assentats i amb negocis a Espanya, assolint-se d’aquesta manera evitar la transferència internacional de diners amb el que es reduïen les comissions i eludien el control de les autoritats de control fiscal i financer.

Així mateix, s’ha confiscat prop de dues tones d’animals vius, i s’han practicat a Espanya 9 registres en domicilis i instal·lacions empresarials en els quals es van intervenir mitjans informàtics, documentació de l’activitat il·lícita realitzada, vehicles d’alta gamma, més de 300.000 euros en metàl·lic i en petits lingots d’or. A aquesta quantitat cal afegir els prop de 240.000 euros que van ser intervinguts en un control quan la xarxa venia de reunir-se amb els ciutadans xinesos detinguts, encarregats del lliurament de diners en metàl·lic pel sistema descrit.

L’operació, denominada ABAIA es va iniciar el passat mes de juny, quan efectius del UCOMA del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil, van tenir coneixement que una empresa de Deltebre, dedicada al sector de les angules, podria estar exportant de forma il·legal. Cal destacar que aquesta empresa ja havia estat investigada en el 2012 (Operació SUCULENTA) pel mateix motiu. Una vegada que es van realitzar les primeres gestions, els agents van poder comprovar que la firma podria seguir exportant angules (alevins de l’espècie Anguilla anguila) utilitzant altres països de la UE per evitar ser detectats. Amb la informació obtinguda per la Guàrdia Civil, el passat mes de juliol es va mantenir una reunió a la seu de EUROPOL a l’Haia, en la qual es van definir les comeses de cada un dels països afectats.

Un cop recollida la informació, la Guàrdia Civil va poder constatar que l’empresa espanyola adquiria les angules pescades legalment i il·legalment en territori espanyol, a les quals se sumaven les comprades a ciutadans francesos, portuguesos i italians, sense saber valorar la possible il·legalitat de la procedència d’aquestes angules. Per adquirir les angules de forma il·legal se servien de pescadors furtius a la zona d’Andalusia (comunitat autònoma on la pesca d’aquesta espècie està totalment prohibida) València (on està permesa la seva pesca a professionals amb declaració de captures), o a la zona de l’Ebre (on s’autoritza la pesca però amb obligació de declaració de les angules pescades). Una vegada reunida una quantitat determinada (entre 800 i 1000 quilos), era traslladada fins a Grècia en un camió especialment condicionat per al transport de peixos vius, i, des d’allà, ocultant la realitat del seu contingut, era enviada a Hong Kong, per ser posteriorment comercialitzada a la Xina.

 

Port de Tarragona