El jurat declara culpable Jaume Solsona de la mort de Sara Lozano a Montblanc

Fiscal i acusació particular sol·liciten 15 anys de presó i 320.000 euros d'indemnizació. La seva defensa demana que sigui condemnat a 5 anys.

La ferma declaració de Jaume Solsona fa pocs dies a la vista oral, davant el fiscal, feia dubtar cap a quin costat es decantaria la balança de la justícia en aquest complicat cas. Alguns consideraven que no existien suficients proves per inculpar-lo. Altres parlaven de l’acumulació de circumstàncies que l’acostaven a la condemna. La suma d’indicis declarats «provats» pel jurat popular ha portat a un veredicte clar i per unanimitat: culpable. O el que és el mateix: Jaume va matar la seva veïna, encara que no ha quedat clar per al jurat que fos conscient que la noia havia mort «cremada viva». La processó de bar en bar d’aquella nit del 24 octubre 2014 tampoc ha impressionat els membres del jurat, que no creuen aplicable l’eximent d’embriaguesa. Aquell relat pausat i meditat de la declaració de Solsona no ha arribat a doblegar l’opinió dels ciutadans que s’han convertit durant dues setmanes en improvisats jutges. Tots coincideixen que han fet molt bé la seva tasca i, a jutjar per la narració de la seva portaveu, es diria que es tractava d’un tribunal professional. D’un a un, l’encarregat de llegir el veredicte ha anat desmuntant les versions de Solsona. Elements com un bidó de gasolina que guardava en un magatzem, les revistes que es van trobar al costat del cos, que coincidien amb fragments trobats al seu domicili, l’encenedor, la finca -que coneixia- i altres elements importants per al relat fàctic dels investigadors, com que Sara no utilitzava targetes de crèdit.

Ningú ho sap amb certesa, però vuit dels nou membres del tribunal popular consideren que el jove creia que havia posat fi a la vida de Lozano després d’asfixiar-la, i no que moria entre flames. Tampoc creuen que Jaume la deixés a la 1,15 de la matinada a l’Espluga de Francolí, ja que era una hora en què no existien locals oberts. Tant fiscal com acusació particular, que defensa els drets de la família de la víctima, demanen 15 anys de presó per a Jaume Solsona, que haurà d’indemnitzar amb 320.000 euros la família de la Sara. Ara, a l’espera de sentència, el jove -una cosa sorprenent per a alguns- continua en llibertat. Un cop declarada la seva culpabilitat, el seu advocat (que no pot acollir-se ja a l’absolució) creu que una pena de 5 anys de presó seria el més just per al seu representat. Però no acaba aquí aquest llarg procés. Ara, s’espera que la sentència dictamini la condemna final, encara que podrà ser recorreguda a instàncies superiors.

Port de Tarragona