- (És un honor comptar amb la col·laboració i autorització personal de Juan Luis de Castellví, especialista en Seguretat i Emergències, empleat de la UE a Brussel·les, per reproduir i traduir al català els seus articles. La fotografia que acompanya l’article ha estat inserida per Actualitat Penal).
«Fa una llarga temporada que patim sobresalts relacionats amb atacs terroristes a Europa. Sense oblidar el nostre 11-M, en els dos últims anys hi ha hagut terribles atemptats a França, Bèlgica i Alemanya. Sens dubte pitjor fins i tot ha estat en altres països, però els que més han estremit als espanyols en general, han estat els dels nostres veïns a Europa.També s’han publicat multitud de detencions de presumptes terroristes, de reclutadors o informants, per part de les policies espanyoles. No hi ha dubte que l’eficàcia dels nostres cossos policials ha evitat moltes desgràcies a Espanya, però sempre hi ha la possibilitat que finalment es pugui dur a terme un atemptat contra el nostre territori nacional.
És per això que he volgut recollir alguns consells, a manera de decàleg, però explicant cada punt el més àmpliament possible, sobre què pot fer una persona «normal» en cas de veure embolicada en tan desgraciada situació. I recordi, a tot Europa, el nombre d’emergències és l’1-1-2.El més important és portar una vida normal. Ells busquen la teva por. Però aplicant unes simples mesures d’autoprotecció augmentem les possibilitats de sortir bé d’una situació d’atemptat terrorista com les que hem vist en els mitjans de comunicació en aquests darrers mesos.Mentre la situació és normal:
1.- Quan estiguis en llocs públics, localitza les sortides d’emergència i possibles rutes d’escapament. Sigui locals tancats o festes a l’aire lliure, localitza per on poder anar-te’n si alguna cosa dolenta passa, així no estaràs desorientat buscant una sortida enmig d’una situació d’emergència.
2.- Estigues al corrent dels nivells d’alerta, l’enllaç oficial és: http://www.interior.gob.es/prensa/nivel-alerta-antiterrorista
3.- Informa’t amb comptes oficials com @mossos @policia i @guardiacivil. En moltes ocasions hi haurà diversos comptes a què seguir per estar informat d’un succés concret, la meva recomanació és seguir sempre a @vostcat @vostspain que et dirà quins seguir en cada incident, a més de produir la seva pròpia informació.
En cas de veure’t immers en un atac terrorista per tirador actiu:
4.- No t’arrisquis a fer fotos o vídeos. La teva seguretat és el primer. Truca a l’1-1-2 en el que sigui possible per demanar ajuda.
5.- Si estàs a casa, allunya’t de les finestres. Apaga els llums, tira cortines o baixa persianes i no t’aboquis. Truca a l’1-1-2 i dóna tota la informació de la qual disposis (si hi ha hagut trets o explosions, la direcció més exacta possible, si has vist fum o no, si has vist el nombre d’atacants i les armes que porten, etc.).
Als Estats Units han popularitzat la utilització de «FUIG-AMAGA’T-LLUITA» davant tiradors actius (persones que entren armades en un lloc i disparen a tothom fins que es queden sense bales o són abatuts), que s’estén per Europa. Fins i tot la Creu Roja de Bèlgica dóna formació a la població amb aquestes pautes després dels últims atemptats soferts al país, així que (Aquí pots veure el vídeo del Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units, en anglès, ENLLAÇ. I aquí una versió traduïda a l’espanyol, ENLLAÇ):
6.- Si atempten on tu estàs, fuig sense dubtar-ho per la teva ruta d’escapament. Si és possible, porta amb tu a tanta gent com trobis en el teu camí i puguis. Però no et paris a discutir amb qui no vulgui seguir-te.
7.- Si no pots fugir, amaga’t i tracta de bloquejar l’accés amb mobles o el que trobis a mà. Posa el teu mòbil en silenci i no facis soroll (recorda que la vibració pot cridar l’atenció des de diversos metres de distància). Truca a l’1-1-2 i informa de la teva posició si el veus segur. Així la policia sabrà on anar a buscar-te. No ho publiquis en les xarxes socials, no saps si els atacants estan accedint a elles.
8.- Si donen amb el teu amagatall, lluita. Ataca amb totes les teves forces i després fuig fins a trobar la policia.
9.- Apropa’t a la policia amb les mans enlaire i buides (sense mòbil o altres objectes). És probable que t’esposen fins que puguin acreditar que ets una víctima, no protestis i no et resisteixis. Fins que tot s’aclareixi, es fa per la seguretat de tots. No cridis i mantingues la calma en tot moment.
És possible que la policia entri al lloc mentre el tirador encara està actiu, precisament per intentar neutralitzar-ho, si els policies et troben, no es quedaran només amb tu, seguiran buscant. Així que no facis moviments bruscos i segueix les seves instruccions, siguin quedar-te on estaves o sortir a la trobada dels agents que esperen fora.
Si no estàs implicat però estàs a les rodalies o llegint el que passa a les xarxes socials:
10.- No difonguis rumors sobre atemptats. No informes en RRSS sobre la localització de la policia.
Hi ha una altra cosa que pot succeir, i és que trobis un paquet sospitós. Si per algun motiu creus que pugui tractar-se d’un artefacte explosiu:
1- Allunya’t i surt de la línia visual amb l’objecte. Si tu pots veure-ho, l’ona de xoc pot aconseguir-te.
2-Des d’una distància segura, avisa l’1-1-2 perquè informin la policia i als altres serveis competents.
3-No facis servir el teu telèfon o una ràdio a prop del paquet sospitós.
4-No toquis el paquet sospitós.
5-Si pots, no deixis que ningú manipuli el paquet sospitós.
Espero que aquesta informació et sigui útil, i sobretot, que mai hagis de fer-la servir. Gràcies per difondre-la perquè arribi a la quantitat més gran de gent possible.
Comentari personal sobre aquest article: És un tema complex, hi ha un delicat equilibri entre informar i espantar a la població. Crec que aquest és un d’aquests casos. El món en què vivim ha canviat, hem de viure amb normalitat i no deixar-nos arrossegar per la por. Però és evident que afrontem situacions que són noves per a la majoria de nosaltres. He volgut evitar el morbo i el sensacionalisme, he enviat l’article a diversos amics, tant policies de diversos cossos com a personal d’emergències, i tots m’han donat el «vistiplau». És per això que m’atreveixo a publicar després d’acceptar els seus consells en diversos punts. Tot el bo ho compartim, els errors són només imputables al meu.
@jlcastellvi Especialitzat en Seguretat i Emergències. Empleat a la UE. Opinions personals. Linkedin.
- Article al bloc de l’autor: https://delodivinoylohumano.wordpress.com/2016/07/25/que-hacer-en-caso-de-ataque-terrorista/
En primer lugar, gracias por contar conmigo. Sobre las fuentes a seguir en redes sociales, el artículo original lo escribí para difusión nacional. Al estar destinado esta web más concretamente a Cataluña, se pueden añadir las cuentas @mossos para los Mossos d’Esquadra, y @Vostcat, que es la cuenta de los equipos VOST que informa en Cataluña. Pero siempre es conveniente seguir la cuenta @VOSTspain porque las regionales podrían no estar disponibles en primera instancia.
Saludos cordiales y gracias de nuevo.