Èxit d’un advocat de Tarragona que aconsegueix que el Suprem anul.li una sentència de l’Audiència Nacional i li doni la raó en un cas de vaga

Els treballadors de l'empresa Altrad Rodisola es van acollir al Dret de Vaga i Dow i Bassel van contractar a una altra firma. CGT va considerar que vulnerava el dret dels treballadors, però el TS considera que no és així.

L’advocat tarragoní Xavier López, del despatx AGL Advocats de Tarragona, ha aconseguit doblegar la fortalesa d’una sentència de l’Audiència Nacional, que censurava la contractació d’una empresa externa per minimitzar els efectes d’una vaga. El Tribunal Suprem, en la sentència 961/2016, de la Sala del Social, resumeix en una frase el que ningú -o gairebé ningú- esperava: «Casem i anul·lem la sentència dictada per l’Audiència Nacional, que revoquem, desestimant la demanda». La decisió crea un important precedent en el món de la protesta laboral, ja que permetrà que l’afectada, de veure perjudicada per l’atur dels treballadors d’una empresa que ha contractat per uns treballs concrets, recorri a una altra firma externa per anul·lar els efectes d’aquest cessament de producció. Aquesta actuació, diu el Suprem, no s’ha de considerar una vulneració del Dret de Vaga, cosa que sol·licitava el sindicat CGT en aquest cas. L’hàbil fonamentació del jove advocat Xavier López ha aconseguit que la firma que representava no hagi de complir amb els pagaments dels salaris dels treballadors el temps de vaga, ja que es considera que la signatura (Altrad R.) no podia fer res per evitar que els seus clients contractessin els treballs a una tercera empresa, simplement es va limitar a comunicar que no podia realitzar-los amb motiu de la protesta dels seus treballadors.
Altrad Rodisola, a qui defensava López, va escometre en 2015 diversos canvis en les condicions laborals de la seva plantilla, que van conduir als empleats a convocar una vaga. Durant aquest període, diversos dels treballs contractats per altres empreses de Tarragona (Dow i Basell) amb Altrad Rodisola van ser realitzats per tercers. CGT va denunciar a l’Audiència Nacional la decisió per vulneració del dret de vaga i l’Audiència Nacional li va donar la raó al seu dia. Ara el Suprem se la treu.

Port de Tarragona