Una detenció a Salou i embargaments de diverses propietats a la província en una macrooperació contra el blanqueig del narcotràfic a Catalunya

L'organització criminal havia creat un entramat empresarial que hauria blanquejat 2.750.000 € procedents de la droga

Agents de l’Àrea Central de Delictes Econòmics dels Mossos van detenir el passat 21 març, tres persones –dues de nacionalitat espanyola de 52 i 68 anys, respectivament, i una de nacionalitat russa de 43 anys, per un delicte de blanqueig de capitals i van identificar nou persones més com a investigades. Un dels arrestos es va realitzar a la localitat de Salou, a la província de Tarragona, on s’han embargat diverses propietats, segons va informar ahir el cos policial. La investigació va començar a principis de l’any 2016, arran de la detenció d’un important narcotraficant d’origen veneçolà quan tractava d’introduir 300 kilograms de cocaïna a Catalunya i es trobava en possessió de més de 2 milions d’euros en metàl·lic. En aquell moment, els agents especialistes en blanqueig de capitals van iniciar una investigació econòmica sobre les connexions empresarials de més de cinquanta societats i dotze persones residents a Catalunya.

Els modus operandi per blanquejar els diners eren diversos. Es van detectar adquisicions d’immobles abonats total o parcialment en metàl·lic, donacions, préstecs personals i empresarials, operacions comercials o transferències internacionals amb entitats bancàries de paradisos fiscals, entre d’altres. El líder de l’organització es va recolzar en un grup d’empresaris que operava a Catalunya principalment mitjançant múltiples testaferros, de tal forma que es va crear una trama empresarial a través de la qual controlava una gran quantitat de diners amb origen desconegut els quals els justificava amb activitats comercials i empresarials fictícies.

Curiosament, l’operació més ambiciosa i que volien instaurar com un negoci fixe pel qual fer passar tots els guanys del narcotràfic va ser la constitució d’una societat dedicada al sector de la cosmètica amb establiments i magatzems arreu d’Espanya i Sud-Amèrica. Tot just en aquell moment, va ser quan van començar a fer ús de diferents societats pantalla i testaferros darrere dels quals simulaven multitud d’operacions empresarials. Gràcies a aquestes empreses, els detinguts, podien transferir diners d’Espanya cap a Sud-Amèrica simulant una activitat comercial falsa. Una altra operació que va realitzar va ser l’adquisició -amb diners procedents de la venda de la droga- d’un gimnàs VIP ubicat al centre de l’Eixample de Barcelona, a través de terceres societats controlades per testaferros. La injecció de capital procedent de la droga s’invertia en aquest gimnàs i els beneficis del mateix es revertia en el patrimoni dels detinguts totalment blanquejats.

Gràcies a la investigació de l’entramat societari, identificat a Catalunya i constituït amb diners procedents del tràfic de drogues a gran escala, es va descobrir un altre entramat empresarial ubicat a diversos paradisos fiscals, entre els quals destaca el de Delaware (Estats Units). L’anàlisi i investigació econòmica ha descobert l’existència de moviments de dòlars i euros entre Espanya i els Estats Units per part dels principals investigats i detinguts en aquesta operació. El dispositiu policial es va realitzar en coordinació amb el Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 18 de Barcelona, i va afectar les localitats de Castelldefels, Salou i Gavà quant a les detencions, i les províncies de Madrid, Sevilla, Almeria, Tarragona i Cantàbria pel que fa a l’embargament de deu propietats. Els detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs amb l’obligació de comparèixer periòdicament al jutjat.

Port de Tarragona