24 de febrer a l’estació buida i semiabandonada de Les Borges del Camp

El passat 24 de febrer, cap a mitja tarda, una notícia terrible va saltar a les xarxes i als mitjans de comunicació: un noi de només quinze anys acabava de morir a l’estació semiabandonada, propietat d’ADIF, que hi ha a Les Borges del Camp, un municipi del Baix Camp, a prop de Reus, on el trànsit ferroviari és poc freqüent i on l’estació està tapiada des de fa anys seguint els mateixos passos de moltes altres estacions d’aquesta línia que va fins a Móra i fins a Casp, a l’Aragó.

El tràgic succés va ser degut, amb tota probabilitat, a la inconsciència d’aquest jove que, pel que sembla, va enfilar-se a la teulada d’un tren de mercaderies aturat a l’estació i, un cop dalt, va tocar la catenària, rebent una descàrrega elèctrica que, malauradament, li va costar la vida. El noi, acompanyat d’uns amics, tornava cap a Barcelona després d’una estada d’uns dies en una casa rural i era a l’estació esperant el tren que l’havia de portar cap a casa.

Durant dos o tres dies hi va haver molt seguiment mediàtic del succés, però després, com tantes altres coses, aquest succés va caure al pou de l’oblit. Però aquest fet, momentàniament, va tornar a posar el focus sobre les estacions semiabandonades, degradades i en desús que hi ha a molts indrets de la geografia catalana. I en la major part dels casos aquestes estacions tenen un propietari: ADIF (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias), una empresa estatal que manté el monopoli sobre vies, estacions i senyalització i que, com a organisme autònom fa i desfà sense que ni tan sols el Govern de la Generalitat pugui anar gaire més enllà de les habituals obertures d’expedient.

L’Ajuntament de Les Borges del Camp fa mesos que intenta negociar amb ADIF la cessió de l’estació que hi ha al seu terme per tal de poder destinar l’edifici a alguna cosa més que a la degradació i l’abandonament.

Primer l’estació va quedar tancada, temps després les portes van aparèixer rebentades, les parets pintades, l’interior ni se sap i finalment, ADIF, en una acció que demostra una gran sensibilitat cap als usuaris i cap als ciutadans de Les Borges, va tapiar l’edifici i hi va posar un trist cobert per si plou. I poca cosa més. De les peticions i les propostes que li ha fet l’Ajuntament, de moment no se’n sap res. És més: ADIF es va molestar quan el seu nom va sortir a la palestra arran del succés del passat dia 24.

És evident que el tràgic succés no té una relació directa de causa-efecte amb l’estat de l’estació, però també és evident que no és el mateix ser en un indret pràcticament abandonat que en un lloc on es conserva l’activitat i on hi ha vida i sensació de vida. No. No és el mateix.

Fa pocs dies, el senyor Mariano Rajoy, president del Govern espanyol, va ser a Barcelona per parlar de rodalies, d’inversions, de milions i molts milions que són els mateixos que ja havia promès el seu antecessor, José Luis Rodríguez Zapatero. Tot comèdia. Pura comèdia. ‘Teatro del bueno‘. Senyors d’ADIF, senyor Rodríguez Zapatero, senyor Rajoy, a Les Borges del Camp sabem perfectament per què n’estem farts de promeses buides. I el passat 24 de febrer, malauradament, un tràgic succés va fer-nos entendre, encara més, que més enllà de les paraules buides i de les promeses incomplertes, la contundència dels fets sempre els acaba desmentint. Això és el que vam veure i vam acabar d’entendre aquell fatídic 24 de febrer a l’estació buida i semiabandonada de Les Borges del Camp.

Josep Ribas
Periodista

Port de Tarragona