Les famílies dels agents rurals assassinats a Lleida es querellen contra onze càrrecs d’Agricultura

Les famílies dels dos agents rurals assassinats al Segrià i l’Agrupació d’Agents Rurals de CCOO s’han querellat contra onze càrrecs del Departament d’Agricultura, als que consideren coautors d’un delicte contra la seguretat dels treballadors i un delicte d’homicidi imprudent. Els sindicalistes consideren que tot i no tenir dol sí que van incomplir les responsabilitats que recaia sobre ells a l’hora de posar en marxa mesures de seguretat per protegir els agents.

Les querelles que es van presentar aquest dilluns als Jutjats de Lleida van dirigides contra el secretari general del Departament; la directora general de Montes; el sotsdirector General del Cos d’Agents Rurals (CAR) i el seu Inspector cap, entre d’altres. Ambdues querelles, una com a acusació particular i l’altra popular, en els mateixos termes consideren els demandats «coautors principals en tots dos delictes, per ser obligats legalment a facilitar protocols, equips i altres mesures de prevenció de riscos laborals per a la seguretat i salut dels agents». Es basa aquesta querella criminal en la idea que si les víctimes haguessin tingut mesures de protecció adequades, el fet no hauria succeït.

S’afirma a la querella que en 22 ocasions anteriors, des del 1986, agents del cos havien estat encanonats amb armes de foc. La regulació, desfasada i obsoleta -segons els actuants- comporta uns riscos laborals inadequats pels membres d’aquest cos. Segons els sindicalistes era una qüestió de temps que passés una desgràcia.

 

Port de Tarragona