Un veí de Castellvell, entre els 25 detinguts per transportar cocaïna dins de maons refractaris

Han estat registrats 28 habitatges i una nau industrial i intervinguts 20 vehicles -diversos d'ells "caleteados" (amb un doble fons) - i més de 200.000 euros en efectiu.

La Policia Nacional ha detingut 25 persones, entre elles un veí de Castellvell, al Baix Camp, i ha intervingut més de mitja tona de cocaïna oculta a l’interior de falsos maons refractaris (dels utilitzats per a barbacoes o llars de foc). La tasca de treure a la llum la droga no ha estat fàcil, ja que s’han hagut de destrossar amb maces els maons a la recerca de l’estupefaent que ocultaven. Els arrestats conformaven una organització criminal perfectament estructurada i jerarquitzada i introduïen l’estupefaent a la península via marítima per a la posterior distribució. El cap de l’organització residia entre Mèxic, Colòmbia i el nostre país, existint a Espanya una persona com a màxima responsable de la distribució de la droga. La substància, els diners en efectiu i el material intervingut van ser localitzats en domicilis de diverses províncies espanyoles, entre elles Tarragona, en una nau industrial i en turismes que comptaven amb dobles fons. Han estat registrades 28 habitatges i una nau industrial i intervinguts 20 vehicles -diversos d’ells «caleteados» (amb un doble fons) – i més de 200.000 euros en efectiu.

La investigació va començar el març del 2015. Agents del grup XV de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Madrid van tenir coneixement de l’existència de dues persones d’origen colombià que introduïen estupefaent a casa nostra. Aquests dos individus, amb connexions a Bèlgica i Holanda, s’encarregaven de l’emmagatzematge i distribució de la cocaïna així com de reclutar persones per a tals fins. Després laborioses actuacions els investigadors van poder determinar l’existència d’una organització jerarquitzada dirigida per un individu resident entre Mèxic, Colòmbia i Espanya el qual comptava a casa nostra amb un capitost proveïdor de la mercaderia. Aquest posseïa en un pla de subordinació nombroses persones de la seva confiança de les quals, al seu torn, es desplegava tot un engranatge d’individus amb diferents funcions fins que arribava la droga als responsables de la distribució al detall, entre els quals es trobava el veí de Castellvell.

En aquest punt de la investigació, i ja de forma conjunta amb les unitats de València, Tarragona i Barcelona, ​​els agents van comprovar que en l’estructura res quedava sota control i cada funció era desenvolupada de manera específica per una persona en concret. D’aquesta manera, diferents individus s’encarregaven del transport, de la guarda i custòdia, l’enviament dels diners a Colòmbia, aconseguir vehicles «caleteados«, de fer d'»homes pantalla» per a lloguers d’immobles i fins i tot un d’ells s’encarregava del cobrament o «recordatori» del cobrament dels deutes.

Enviament de cocaïna oculta en falsos maons refractaris

A finals del mes de març, els investigadors van detectar un major moviment dels «homes forts» de l’organització a Espanya i van constatar que s’havia produït un nou lliurament. Per això, van donar l’alto a diversos vehicles localitzant diversa quantitat de cocaïna que transportaven en habitacles ocults de difícil accés i localització i on va ser necessària la intervenció de l’GOIT (Grup Operatiu d’Intervencions Tècniques).

Posteriorment, els agents van acudir fins a una nau situada al madrileny districte de Villaverde on van localitzar nombrosos blocs de material de construcció, maons refractaris específics per al seu ús en xemeneies i barbacoes, que l’organització havia utilitzat per ocultar l’estupefaent. Els policies van haver de trencar milers de peces fins a trobar aquells que eren buits i que havien estat utilitzats per al transport. Finalment, els agents han pogut comprovar que l’organització desmantellada està relacionada amb 62 quilos de cocaïna apareguts el passat mes de gener a les platges de Dénia i Xàbia (Alacant) procedents d’un llançament fallit de la droga adossada a bidons flotants des d’un vaixell mercant .

Port de Tarragona