Avui és el primer dia en què les càmeres de la DGT descobriran si portes cordat el cinturó de seguretat

Durant els dos primers mesos de funcionament, els conductors no seran sancionats

La Dirección General de Tràfico ha posat avui en funcionament les càmeres que controlen de manera automatitzada l’ús del cinturó de seguretat per part dels conductors, encara que els dos primers mesos no es sancionarà. Els dispositius s’han instal·lat en cadascuna de les províncies espanyoles excepte a Catalunya i Euskadi, on les competències en trànsit estan transferides. Són 225 càmeres, col·locades en pòrtics o pals, de les quals el 60% estan ubicades en vies convencionals que són les que registren major accidentalitat i sinistralitat i el 40% restant en vies d’alta ocupació, informa la Direcció General de Trànsit.

Amb l’objectiu que l’ús d’aquest dispositiu de seguretat es generalitzi entre tots els ocupants del vehicle, els conductors que circulin sense portar posat el cinturó de seguretat i siguin captats per les càmeres rebran una carta informativa, comunicant-los que circulaven sense fer ús de dit dispositiu de seguretat, element que redueix en un 60% la possibilitat de morir en cas d’accident.
El director general de Trànsit, Gregorio Serrano, ha declarat: «hem decidit no sancionar, sinó començar per conscienciar, ja que no és intenció de la DGT recaptar sinó salvar vides. La idea és que els ciutadans coneguin que ja disposem d’aquests instruments que capten de forma automatitzada la imatge i que coneguin on estan ubicades, ja que la seva localització està publicada al web de la DGT, amb l’objectiu que tots els ocupants del vehicle portin posat el cinturó de seguretat».

Un cop finalitzada la fase de conscienciació de dos mesos, es donarà pas a la fase de denúncia de la infracció, i aquells conductors que siguin captats per les càmeres sense portar degudament cordat el cinturó de seguretat rebran la denúncia corresponent: 200 € i la detracció de 3 punts. A la carta informativa se li adjunta la prova de la infracció, la fotografia, en la qual es constata que el conductor del vehicle no feia ús del dispositiu de retenció. El 2015, el 22% (159) dels morts usuari de turisme i furgonetes no utilitzaven el cinturó de seguretat en via interurbana. En vies urbanes no feien ús del mateix 19 dels 70 morts. Pel que fa als ferits hospitalitzats el 10% no portava posat el cinturó de seguretat en el moment de l’accident en el cas de les vies interurbanes i el 14% en els accidents ocorreguts en urbanes.

Port de Tarragona