Detenen en un hotel de Cabrils al principal col.laborador del governador de Veracruz, buscat per la justícia mexicana

A Nava Soria se l'acusa de desviar elevades quantitats de diners públics mexicans destinats a educació i salut entre els anys 2012 a 2015.

Agents de la Policia Nacional van detenir ahir a la tarda a Javier Nava Soria, un dels pròfugs de major interès per a la justícia de Mèxic i considerat el principal col·laborador de l’exgovernador de Veracruz, Javier Duarte, arrestat recentment a Guatemala. Javier Nava tenia una ordre internacional de detenció per delictes de delinqüència organitzada i operacions amb recursos de procedència il·lícita per la qual cosa podria ser condemnat al seu país a uns 20 anys de presó.

Segons les autoritats mexicanes, l’arrestat va participar, al costat del exgovernador, en diverses operacions amb recursos de procedència il·lícita, elaborant contractes a empreses fantasmes i usant testaferros. El seu objectiu era transferir suposadament elevades quantitats de diners públics mexicà destinat a educació i salut entre els anys 2012 i 2015, per utilitzar-los en l’adquisició d’immobles tant a Mèxic com a l’estranger.

Gràcies a la coordinació policial entre els dos països, a través de les Oficines Nacionals d’Interpol Espanya i Interpol Mèxic, i la col·laboració de la Procuradoria General de la República mexicana, el fugitiu va ser ubicat a Espanya. Agents de l’Agència d’Investigació Criminal de la PGR de Mèxic es van desplaçar a Espanya per participar durant diverses setmanes en les tasques de recerca juntament amb policies espanyols del Grup de Localització de Fugitius Internacionals. Una investigació policial que es va desenvolupar per diverses províncies espanyoles fins a localitzar al detingut en un hotel de Cabrils (Barcelona) on va ser arrestat a la tarda d’ahir dimecres.
A Nava Soria se l’acusa de desviar presumptament elevades quantitats de diners públics mexicans destinats a educació i salut entre els anys 2012 a 2015.

Port de Tarragona