Venia gravats falsos de Picasso des de Reus utilitzant la identitat d’un mort

Manipulava certificats d'autenticació per demostrar que eren obres reals, que venia a preus molt baixos.

El Cuerpo Nacional de Policia a Tarragona ha detingut un home que comercialitzava litografies i gravats falsificats de reconeguts autors a través d’Internet utilitzant el nom d’un difunt, han informat fonts policials. Les obres eren ofertades a preus molt inferiors a l’establert en el mercat i per donar veracitat al frau anaven acompanyades amb certificats d’autenticitat també fraudulents. En els registres practicats s’han intervingut 60 litografies de Tàpies, Barceló i Picasso, entre d’altres reconeguts pintors; la maquinària i els equips necessaris per a l’activitat criminal, abundant documentació, 15.000 euros en metàl·lic i una pistola de fogueig. El passat mes de novembre es va detectar la venda per Internet, a preus molt inferiors als del mercat, de nombroses obres gràfiques de reconeguts artistes que no eren comercialitzades pels legítims titulars dels drets de propietat intel·lectual. Les primeres investigacions ja van permetre esbrinar que les falsificacions eren venudes per una empresa amb seu a Tarragona, que va resultar ser fictícia, i el titular era un ancià mort.

L’avanç en l’operació policial va determinar que un familiar del difunt havia treballat en una empresa de litografia amb seu a Vila-Rodona, localitat pròxima a la població de residència del mort. Així, el propietari de l’esmentat taller hauria obtingut, abusant de la confiança o al moment menys pensat, la filiació de l’ancià sense autorització ni coneixement de la seva família amb la finalitat de suplantar la seva personalitat i buscar impunitat en la comissió de la seva activitat criminal. Traslladada l’empresa litogràfica a Reus, el detingut hauria continuat generant obres de reconeguts artistes a partir de fotografies a les que inseria la seva cotitzada signatura, dotant-les d’un certificat d’autenticitat que també resultava estar falsificat. La producció era comercialitzada a través d’una coneguda plataforma d’Internet a uns preus molt inferiors als del mercat.

Port de Tarragona