El Tribunal de Justícia europeu dóna la raó als taxistes en les seves crítiques a Uber

L'advocat general de l'alt tribunal comunitari valora en un informe preliminar que s'ha de tractar com una empresa de transport i no com una simple aplicació que posa en contacte a conductors i passatgers.

Un dictamen preliminar de l’advocat general de l’TJEU (Tribunal de Justícia de la Unió Europea) afirma que Uber «pertany a l’àmbit del transport». Així, no considera que sigui un mer sistema que interrelació a conductors i passatgers mitjançant el mòbil. Aquesta primera valoració és un important suport a la versió dels taxistes i les seves protestes, i és una primera via perquè es pugui ordenar a Uber que obtingui les llicències pertinents. Hi ha una segona conseqüència que fa referència al fet que l’Administració podria exigir que es consideressin els conductors com a empleats de l’empresa.

«El servei ofert per Uber no pot qualificar-se de servei de la societat de la informació: es tracta més aviat de l’organització i gestió d’un sistema complet de transport urbà a petició», afirma l’advocat general Maciej Spuznar. Encara que l’opinió publicada avui no és vinculant per als jutges que han de dictar la sentència final, aquests solen respectar-la en la majoria d’ocasions (dos de cada tres, segons les dades històriques del TJUE). El cas ha arribat a la justícia europea arran d’una demanda de l’associació de taxis espanyola Elite Taxi, una organització professional que agrupa taxistes de la ciutat de Barcelona que va interposar una demanda davant el Jutjat del Mercantil n.º 3 de Barcelona i que acusa Uber de competència deslleial.

Port de Tarragona