Oblidem el maleït mòbil

Si els sembla fort aquest titular, els confesso que el qualificatiu maleït substitueix la que havia escrit abans i que començava per p… D’on ve aquest odi a l’aparell més estimat de la família? Doncs a que ens costarà més d’una vida al volant, inclosa la meva. Reconeguem-ho: no som capaços de conduir uns quilòmetres sense atendre el telèfon, d’una manera o altra. M’atreviria a dir que això és fins i tot més perillós que l’alcohol. Les distraccions al volant costen moltes vides i durant dècades ens ho hem pres a conya. El món es va horroritzar quan van morir el 1978 més de 500 persones al xocar dos avions a l’aeroport de Los Rodeos, a Tenerife. Entre 1977 i 1978 van morir més de 13.000 persones en accidents de trànsit a Espanya. Ningú es va esquinçar les vestidures. Bé, potser el director de la DGT, que no sabria com posar fre a aquest desastre social. Érem la vergonya d’Europa en seguretat viària, algú ho havia de dir.

Ja, ja sé les respostes a la meva crítica sobre la distracció del mòbil al volant: «Escolti, és que jo només llegeixo els missatges de WhatsApp, però no els escric». «Miri, és que jo només miro el nomb de qui em truca, però ni el toco, eh!» «Jo només com avisador de radars» … «Jo com a navegador …» «Jo només poso música amb l’USB amb Bluetooth …. «. No ens justifiquem.

10 de maig. Decideixo mirar al meu voltant quan circulo per la Gran Via barcelonina buscant a conductors amb mòbil a la mà. Més de 20 entre Plaça Cerdà i Passeig de Gràcia. Aquest mateix dia, vaig estar a punt d’empassar-me una furgoneta al Vendrell mentre mirava «de reüll» qui m’havia enviat un missatge. No tenim remei.

Ha arribat l’hora en què les autoritats de Trànsit, SCT i DGT comencin a pensar en alguna cosa que eviti aquesta addicció. No hauria de passar en una societat adulta i desenvolupada, però… No em canso d’explicar l’anècdota de sortir amb el meu amic Ian una nit per assistir a un concert de rock a Anglaterra. No hi va haver manera de convèncer-lo perquè prengués una trista canya: «I have to drive«. I punt. Alguns són capaços de treure matrícules d’honor en complicats graus universitaris, però no entenen que un cotxe és una arma assassina, o suïcida, en segons quines circumstàncies.

Animo a les autoritats de trànsit al fet que «inventin» alguna cosa abans que ens matem per culpa del mòbil. Si us plau, oblidem les multes i els punts, sempre es recorre al mateix. Més imaginació.

Han mort tres ciclistes i altres han quedat ferits en tres accidents de trànsit durant els últims dies. Algú pot explicar-me què porta a una conductora a anar-se’n al carril contrari i arremetre contra un grup de ciclistes en una recta impol·luta? Anava beguda, ja, però, intueixo i/o sospito que hi havia quelcom més.

Feu una prova imaginària. Circuleu amb el cotxe per l’N-340 quan algú li posa una bena als ulls. Va a 80 quilòmetres per hora. Compti fins a cinc amb els ulls tancats i imagini aquesta situació, a cegues. Fa por, oi? Això és el que passa quan consultem el mòbil al volant en una carretera. Li diré algunes de les «aventures» que poden succeir: un nen d’una urbanització propera irromp a la carretera amb bicicleta, un gos escapat d’un xalet es creua en la via, un senglar distret (sí, sí, n’hi ha a palades) una taca d’oli a l’asfalt, la rebentada d’una roda, un ancià camina per la vorera, un vehicle ha frenat de cop i es deté davant seu per una avaria, una conductora èbria es desvia del seu carril i va cap al frontal del seu cotxe … Segueixo? No cal. En cinc segons el seu vehicle ha recorregut més de 110 metres «a cegues». Sumi les vegades que fa això durant el dia. Probablement el seu cotxe ha recorregut alguns quilòmetres sense conductor. Una loteria molt perillosa.

Per això, animo a aplicar una mesura que no em concedirà molts punts a l’hora de fer-me amic del lector: la instal·lació d’un inhibidor dins el vehicle que impedeixi l’ús del telèfon i la missatgeria. Ho sento pel bonic anunci del Corsa amb Wifi. Seria dràstic però efectiu. I si hi ha una emergència? Penseu quantes vegades l’han trucat per a una emergència mentre conduïa en els últims 20 anys. Jo tinc la meva resposta: cap.

Aquest dia que em vaig entretenir a comptar els despistats amb el mòbil a la Gran Via vaig quedar amb un amic per dinar a Vic. M’havia proposat silenciar el mòbil i ficar-lo al seient de darrere dins de la meva cartera. Vaig arribar a la capital d’Osona, vaig baixar del cotxe i vaig mirar la pantalleta. Un missatge de WhatsApp deia «Avui no puc menjar amb tu». Era el preu que vaig haver haver de pagar per salvar la meva vida, potser no aquest dia, però -segur- que tard o d’hora em passaria. Fem-nos un favor, oblidem el maleït mòbil quan estem dins el cotxe.

MOISÈS PEÑALVER

Criminalista, escriptor i periodista

Port de Tarragona