La Guàrdia Civil de Tarragona celebra els 173 anys de la fundació del cos

El cos es va desplegar a Tarragona el 1846, dos anys després de la seva creació.

La Guàrdia Civil de Tarragona ha estat avui de celebració per felicitar-se pels 173 anys que s’han complert des que es creés la Benemèrita Institució. La celebració es va dur a terme a la Comandància de Tarragona, en un acte al qual van assistir autoritats militars, policials, judicials i civils, entre les quals es trobaven el Subdelegat del Govern a Tarragona. En l’acte es va concedir la Creu de l’Ordre del Mèrit de la Guàrdia Civil a sis membres del cos i a una representació dels «números» que es retiren i passen a la reserva. Tant el subdelegat del Govern, Jordi Sierra, com el Tinent Coronel Vicente Luengo, han valorat la vocació de servei públic, els valors i principis de la Benemèrita, en les seves paraules.

La Guàrdia Civil es va fundar l’any 1844, durant el regnat d’Isabel II, per mitjà de dos reials decrets, el primer de 28 de Març, en el qual s’establia la seva creació i les seves funcions, i el segon de 13 de Maig, determinant la seva doble dependència del Ministeri de la Guerra i del de la Governació. La distribució per la geografia espanyola va anant desenvolupant-se en funció de l’increment de la plantilla, el que permetia un desplegament organitzat, arribant a la província de Tarragona l’any 1846. Des d’aquests inicis amb plantilles molt minses, fins a arribar als nostres dies en què s’ha tendit a especialitzar el personal en àrees concretes: Delinqüència organitzada, Seprona, Servei Marítim, Fiscal, Antiterrorisme, Control de Ports, Aeroports, Intervencions d’Armes, Ciberdelinqüència, etc. Mantenint la figura del guàrdia civil, sempre atent als requeriments dels ciutadans.

Port de Tarragona