Falsejava el seu historial clínic per estafar més d’un milió d’euros a quatre asseguradores

L’arrestat, coneixedor que aconseguiria una invalidesa absoluta i permanent, va contractar cinc pòlisses.

Els Mossos van detenir el passat dijous un veí d’Avinyonet de Puigventós, a l’Alt Empordà, per la seva participació en un presumpte delicte de falsedat documental i d’estafa a quatre companyies asseguradores a les quals reclamava un total d’1.325.000 euros, segons van informar el cos policial. L’actuació va començar arran la presentació el passat mes de febrer d’una denúncia per part d’una asseguradora, contra un dels seus clients. La reclamació estava basada en els informes d’una empresa de detectius contractada per la mateixa asseguradora.

En el decurs de la investigació, els agents van poder constatar que el client, sabedor que tenia problemes mèdics que arrossegava des de l’any 2004 i que el portarien a la consecució d’una invalidesa absoluta i permanent, va contractar fins a cinc pòlisses diferents amb quatre companyies asseguradores amb l’objectiu de cobrar indemnitzacions milionàries. Amb aquest objectiu, va dissenyar un pla d’actuació que va iniciar amb la contractació de les pòlisses entre l’octubre del 2013 i l’octubre del 2015. Totes cobrien la «incapacitat permanent de grau absolut», amb unes compensacions econòmiques que anaven dels 225.000 als 500.000 euros en cas que l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) li atorgués aquesta incapacitat.

Evidentment, perquè les companyies asseguradores accedissin a la contractació d’aquestes pòlisses, l’investigat havia d’aportar un seguit de documentació sobre la seva història clínica fins al moment de la contractació. Atès que les dades reals sobre el seu historial mèdic no haurien superat els requisits per a la contractació, l’investigat va manipular diversos informes i analítiques, falsejant les dades que hi constaven perquè s’adeqüessin a paràmetres normals.

També va ometre dades i va declarar dades inexactes sobre el seu historial en els qüestionaris de salut que les companyies fan servir per a la valoració del risc. Amb tot això, va aconseguir enganyar les asseguradores perquè acceptessin la contractació de les pòlisses. Durant la investigació, els agents encarregats van escoltar en declaració als diferents professionals mèdics que havien emès aquests informes, que van confirmar que aquests havien estat manipulats i que les dades que hi constaven no s’ajustaven a la realitat.

A mitjans de desembre del 2016, l’investigat, que treballava com a autònom, va obtenir de l’INSS la resolució que li atorgava la incapacitat permanent en grau absolut i, pocs dies després, va presentar davant les quatre companyies la reclamació per al cobrament de les indemnitzacions per un import total d’1.325.000 euros. L’investigat va ser detingut a la localitat on resideix, va passar a disposició judicial el dia 26 de maig, davant el Jutjat d’Instrucció de guàrdia de Figueres, el qual va decretar llibertat amb càrrecs.

Port de Tarragona