Més de 200 professionals van debatre a Reus sobre la relació entre malaltia mental i violència masclista

Aina Estarellas és una professional de la medicina forense que té tres dècades d'experiència en la seva professió. FOTO: OLÍVIA MULET

Més de 200 professionals del món de la Justícia van assistit ahir dimarts a la presentació de l’estudi Violència masclista i malaltia mental. Repercussió en el tractament penal i execució, en el marc d’una jornada organitzada per la regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus. Es tracta d’un treball d’investigació becat pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Específica del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

El comportament violent d’alguns homes com a resultat d’un problema psicopatològic és una hipòtesi controvertida. Aquest estudi contribueix a aclarir aquesta teoria i, per això, es planteja com a objectiu principal descriure el perfil psicopatològic de subjectes denunciats per delictes de violència masclista i analitzar la relació d’aquest perfil amb el tractament penal i l’execució durant el període 2008-2015 als partits judicials de Tarragona, el Vendrell i Valls.

Un estudi observacional analític que avalua de manera retrospectiva els expedients judicials i les valoracions medicoforenses de 187 subjectes denunciats per delictes de violència masclista. Van participar en la jornada, Montserrat Vilella Cuadrada, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus; Lidia Bargas, coordinadora de l’Institut Català de les Dones (ICD) a Tarragona; Ana Belén Gallo García, metgessa forense graduada en Dret; i Aina Maria Estarellas Roca, metgessa forense, especialista en Medicina legal, màster d’investigació en Salut Mental per la URV.

A la taula rodona hi van ser Montserrat Boronat Piqué, advocada; M Pilar Casaus Samatan, psiquiatre a l’Institut Pere Mata; Javier Hernández Garcia, president de l’Audiència Provincial de Tarragona; i Laila Aljende Medina, psicòloga del Servei d’Atenció a Homes per la Promoció de Relacions no Violentes del Departament d’Atenció i Acollida per Violència Masclista. Ajuntament de Barcelona.

Port de Tarragona