La Presó Model de Barcelona ja és un edifici buit

La Presó Model s’ha convertit en un edifici buit a dos quarts de dotze del migdia d’avui, després que sortís per la porta l’autocar de Mossos d’Esquadra que trasllada als últims deu reclusos a altres presons. Es posa punt final a un tancament polèmic i molt criticat pels sindicats, ja que implica que un miler de funcionaris hagin estat traslladats de destinació. Poc després de dos quarts de matí s’ha dut a terme l’últim recompte matinal, tot i que dins tan sols quedaven 24 reclusos que, al costat d’alguns periodistes -com Jordi Basté– han passat l’última nit a la instal·lació. Ha estat una nit-dia d’emocions, aplaudiments i records, molts de personatges com Puig Antic o el mateix president de la Generalitat, Lluís Companys; però també hi ha hagut records a personatges com el Vaquilla o mítics com Xirinacs, que va mantenir una protesta davant de la presó. L’advocacia de Barcelona conservarà sempre en la seva memòria milers d’històries i anècdotes viscudes en aquell lloc. El 1978, Juan Diego Porta, un reclús, va ordir un pla perquè poguessin fugir 600 reclusos per un túnel pel que finalment ho van aconseguir 45.

Port de Tarragona