27 detinguts a Barcelona per robar rellotges de luxe a turistes per vendre’ls a l’Orient Mitjà i al Magrib

Els rellotges es venien al mercat negre en països de l’Orient mitjà i del nord del Magrib, on hi ha una alta demanda d’aquest tipus de producte

Dos dels detinguts, fugint després de robar un rellotge a un pàrquing.

El Grup de Multireincidents dels Mossos de Barcelona han detingut 27 homes com a presumptes autors de 20 robatoris, entre violents i furts, de rellotges d’alta gamma a Barcelona. Catorze dels 27 arrestats han ingressat a presó i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs. Els arrestats coneixien perfectament el valor dels rellotges que volien sostreure i de les possibilitats per vendre’ls posteriorment al mercat il·lícit, a l’Orient mitjà i del nord del Magrib on hi ha una forta demanda d’aquest tipus de producte. Entre tots els lladres acumulen més de 250 antecedents policials i el valor total dels rellotges sostrets ascendeix a 312.000 euros, amb unitats que van des dels 500 als 120.000 euros, de conegudes firmes comercials.

El punt de partida de la investigació cal situar-lo a finals d’octubre del 2016 després que els Mossos detectessin diversos casos de robatoris de rellotges d’alta gamma a la via pública, principalment als districtes de Ciutat Vella i l’Eixample. Durant la fase embrionària de la investigació els agents van poder establir que els lladres localitzaven les víctimes potencials a les portes de restaurants, hotels, discoteques i altres establiments on habitualment es mouen turistes amb un alt poder adquisitiu. L’objectiu dels delinqüents era la detecció de persones que duguessin rellotges d’alta gamma.

 

El modus operandi dels lladres tenia com a objectiu aconseguir al preu que fos el rellotge. Per escollir les víctimes feien vigilàncies de joieries de luxe, hotels de categories superiors, prestigiosos restaurants i locals d’oci nocturn. Un cop seleccionat l’objectiu el seguien fins que trobaven el moment idoni per cometre el robatori: s’apropaven a la víctima amb qualsevol pretext i feien maniobres de distracció al seu braç per sostreure-li amb molta habilitat el rellotge sense que se n’adonés. Si la víctima es resistia o no veien clar que poguessin consumar el robatori a través d’aquest mètode no dubtaven en fer ús de la violència per aconseguir el botí.

Els autors dels robatoris són de nacionalitat francesa i belga i viuen en ciutats com París o Londres. Des d’allà es desplaçaven a Barcelona i a altres ciutats de l’Estat espanyol amb l’objectiu de trobar-hi víctimes potencials, especialment entre els turistes, a la recerca de rellotges d’alta gamma. Integraven diverses bateries d’entre dues i cinc persones amb una gran mobilitat i, tot i que es coneixien i de vegades s’intercanviaven alguns dels seus membres, no formaven part d’una organització criminal jerarquitzada que les coordinés.

En un dels robatoris els mossos hi van poder actuar in fraganti el passat 9 de març quan feien servei de paisà. Van detectar quatre especialistes en la sostracció de rellotges d’alta gamma a la Barceloneta en actitud de seguiment a una víctima. Els lladres es van dirigir a un bar amb clients d’alt poder adquisitiu i van monitorar els moviments de la víctima després de comprovar que el rellotge que duia era de luxe. Quan l’home va sortir del local els arrestats es van situar darrere seu estratègicament per bloquejar-lo i estrebar-li el rellotge. Va ser en aquest moment que els policies van intervenir per interceptar i detenir els quatre lladres i van poder retornar el rellotge al seu legítim propietari.

Port de Tarragona