La Guàrdia Civil de Tarragona, amb ajuda dels Estats Units, desarticula dues organitzacions dedicades al tràfic de cocaïna per avió

En l'operació internacional han estat detinguts 12 integrants de les dues bandes i s'han practicat 7 registres domiciliaris a Barcelona i Tarragona intervenint-se 106 quilograms de cocaïna, 1 quilo de substància de tall i 19. 000 euros en efectiu.

Una operació realitzada pel EDOA de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, dirigida pel Jutjat Central d’Instrucció número 1 i la Fiscalia especial Antidroga de l’Audiència Nacional ha desarticulat dues organitzacions criminals dedicades al tràfic internacional de cocaïna mitjançant enviaments ocults a la càrrega aèria de vols comercials o per viatgers que ocultaven la droga sota la seva vestimenta. Durant l’operació s’ha procedit a la detenció de 12 persones de nacionalitat espanyola i colombiana i s’han realitzat 7 registres domiciliaris i s’han intervingut 106 quilograms de cocaïna, 1 kg de substància per adulterar cocaïna, 19.000 euros en metàl·lic i diversos dispositius electrònics.

L’operació es va iniciar l’any 2015, gràcies a la col·laboració policial del Departament d’Investigacions de Seguretat Nacional dels Estats Units (HSI), en el qual informaven de l’existència d’una organització criminal internacional dedicada al tràfic de cocaïna i al blanqueig de capitals que estava operant a Colòmbia i Espanya. Fruit d’aquesta informació, la Guàrdia Civil va poder constatar l’existència d’una organització formada per ciutadans d’origen colombià, establerts a la província de Barcelona, ​​dedicada a introduir a Europa grans quantitats de cocaïna ocultant en càrregues aèries d’operacions comercials internacionals que simulaven. De forma paral·lela, els agents van poder detectar l’existència d’una altra xarxa, formada per ciutadans espanyols establerts a les províncies de Barcelona, ​​Tarragona i Guadalajara, que, a més d’estar relacionats amb l’anterior organització, estaven planificant introduir a Espanya enviaments de cocaïna mitjançant correus o «mules» (passatgers de vols que transporten la droga amagada en els seus equipatges o sota les seves vestimentes) a través d’aeroports espanyols.
En l’operació internacional han estat detinguts 12 integrants de les dues bandes i s’han practicat 7 registres domiciliaris a Barcelona i Tarragona intervingut 106 quilograms de cocaïna, 1 kg de substància de tall i 19. 000 euros en efectiu.

Continuant amb les investigacions, la Guàrdia Civil va poder comprovar com l’organització dedicada a introduir la droga mitjançant enviaments ocults en la càrrega de vols estava organitzant un enviament de prova (sense substància estupefaent), des de l’Equador a Holanda per comprovar la seguretat del sistema que pretenien utilitzar. Un cop comprovada la fiabilitat del procediment, l’organització va pretendre realitzar un primer enviament de 56 quilos de cocaïna ocult en la càrrega d’un vol comercial des de l’Equador fins als Països Baixos. Finalment, la droga va ser interceptada per la policia equatoriana a l’aeroport d’origen gràcies a la informació donada per la Guàrdia Civil. Així mateix, en un altre transport amb idèntica metodologia, van pretendre realitzar un altre enviament cap a Holanda de 24 quilos de cocaïna, que igualment va ser interceptat per la policia equatoriana un cop alertada per la Guàrdia Civil, a l’aeroport de Cotopaxi.

De la mateixa manera, la xarxa va realitzar un altre enviament de 19 quilos de cocaïna mitjançant el mateix sistema, que va ser confiscat en destí per les autoritats duaneres holandeses concretament a l’aeroport d’Amsterdam (Schiphol). Aquesta actuació també va ser fruit de la informació aportada per la Guàrdia Civil. Pel que fa a la segona organització criminal, gràcies a la detenció a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, d’un passatger procedent de Colòmbia que pretenia introduir 5,265 quilos de cocaïna oculta en el seu equipatge de mà a Espanya, els agents van poder identificar als altres membres de la xarxa. A conseqüència d’aquesta investigació, la Guàrdia Civil ha aconseguit desarticular dues organitzacions, portant a terme actuacions a Espanya, Equador i Països Baixos, culminant les mateixes amb la detenció de 12 integrants de les organitzacions, 7 a Espanya (de les quals 6 a la localitat de Barcelona i 1 a Guadalajara) i 5 a l’Equador. D’altra banda, l’autoritat judicial ha emès 3 Ordres Internacionals de Detenció contra tres membres de les organitzacions desarticulades.

Les investigacions han estat desenvolupades pel EDOA de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, sent dirigides pel Jutjat Central d’Instrucció número 1 i la Fiscalia especial Antidroga de l’Audiència Nacional. A més en l’àmbit internacional, s’ha comptat amb la cooperació i col·laboració del Departament d’Investigacions de Seguretat Nacional dels Estats Units (HSI) i de les autoritats policials dels Països Baixos i Equador.

Port de Tarragona