El Col.legi de l’Advocacia de Barcelona premia a Josep Rull per la seva defensa dels drets dels animals

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va rebre ahir el Premi de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), de mans del degà del Col·legi, Oriol Rusca, en reconeixement a la seva tasca en la defensa d’aquests drets. El Col·legi acredita d’aquesta manera la trajectòria de Rull en favor dels animals en tota la seva carrera.

El conseller ha volgut agrair el guardó dient que “és un premi compartit amb la societat catalana que estima i defensa els animals”. Rull s’ha referit al repte més immediat del Departament en aquest àmbit: «El meu compromís aquesta legislatura és aprovar el reglament que desenvolupi la llei de protecció dels animals». L’exemple l’ha posat en la propietat responsable dels animals de companyia i en la importància de posar-los el xip. Per això la Generalitat tornarà a difondre aquest estiu la campanya “Posa-li el xip”, que ajudarà a millorar-ne el cens i el control.

Rull ha posat en valor la feina del Departament de Territori i Sostenibilitat, en concret, i de tot el Govern, en la consolidació del Registre General d’Animals de Companyia i de l’aplicació informàtica que li dona suport (ANICOM), la creació de l’Observatori d’avaluació d’animals en circs, o la tramitació del reglament de la Llei de Protecció dels Animals. També ha destacat els canvis normatius que s’han fet, per exemple, per habilitar els municipis de més de 10.000 habitants en la tramitació de sancions greus, com l’abandonament o la no inscripció en el Registre de Nuclis Zoològics.

El conseller s’ha posicionat sempre contra les corrides de toros i s’ha compromès a explorar tots els mecanismes per fer impossible que mai més n’hi torni a haver en el nostre país. Va defensar des del principi l’abolició d’aquest costum, negant que el debat fos identitari, i afirmant que s’havia de basar en si les tradicions canvien o no, recordant que al Regne Unit s’havia prohibit la caça de la guineu i que diversos intel·lectuals espanyols havien mostrat la seva oposició al toreig. Ho va fer durant la seva defensa parlamentària del veto als toros a Catalunya, l’any 2010, quan el Parlament va la modificació de la Llei de protecció dels animals i va prohibir les curses i espectacles amb toros que incloguessin la mort de l’animal i l’aplicació de les sorts de la pica, de les banderilles i de l’estoc. Aquesta prohibició va ser el resultat d’una iniciativa legislativa popular (ILP) presentada per la plataforma Prou amb el suport de 180.000 signatures.

Aquesta mateixa tarda, el conseller s’ha compromès a recuperar aquest any la línia d’ajuts a les administracions locals i a les entitats protectores per a les tasques d’identificació i esterilització d’animals recollits, després d’haver-la hagut de suspendre per la situació pressupostària de la Generalitat.

El lliurament s’ha produït en el marc de la celebració del 15è aniversari de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals, centrada en una jornada formativa dividida en tres taules rodones sobre els avenços assolits en l’àmbit de l’administració, l’àmbit legislatiu, i els avenços legislatius en els àmbits autonòmic, estatal i europeu.

L’ICAB va ser pioner en la creació de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals, l’any 2002. Aquesta comissió va néixer amb l’objectiu de conscienciar la societat contra el maltractament animal, formar els advocats interessats en la causa i actuar davant qualsevol situació denunciable. Actualment, ja són més de 20 els col·legis d’advocats a Espanya que compten amb una comissió d’aquest tipus.

Port de Tarragona