Europa activa el dispositiu d’ajuda humanitària a petició de Portugal, que dóna com a origen del foc una tempesta elèctrica seca

La Policía Judicial descarta qualsevol indici de criminalitat en l'origen de l'incendi.

La Comissió Europea ha informat aquest matí que activava el mecanisme de Protecció Civil a resposta a la petició de Portugal: «En resposta immediata a una sol·licitud d’assistència de les autoritats portugueses, s’ha activat el Mecanisme de Protecció Civil de la UE per proporcionar avions contra incendis. Immediatament, França ha ofert tres avions a través del Mecanisme de Protecció Civil de la UE i seran enviats ràpidament per ajudar els esforços locals d’emergència. a més, Espanya també ha enviat avions sobre una base bilateral. «… «El Centre de Coordinació de Resposta a Emergències (ERCC) de la Comissió Europea, que supervisa les catàstrofes naturals 24/7, està en contacte constant amb les autoritats nacionals de protecció civil. El centre d’emergència de la UE ha enviat un oficial d’enllaç a Portugal i coordinarà la prestació de suport i qualsevol altra sol·licitud».

El director nacional de la Policia Judicial de Portugal va informar fa pocs minuts que es descarten accions criminals en l’origen de l’incendi, que -segons aquestes fonts- es va iniciar per una tempesta elèctrica seca a la zona.

Espanya ha enviat dos avions a l’incendi de Pedrógão Gran, a Portugal, que ja s’ha cobrat la vida de 57 persones en la tragèdia més gran d’aquest tipus viscuda al país. França també ha mostrat la seva solidaritat amb l’enviament de mitjans aeris, que en aquest moment (10:45 h.) Es troben volant cap al lloc de l’incendi. Cal recordar que fins al moment, el major nombre de morts en un incendi va ocórrer en 1966, quan van morir 25 soldats. El secretari d’Estat d’Administració Interna del govern, Joao Gomes, va elevar el nombre de morts a les deu d’aquest matí de 25 a 43. La carretera que comunica Castanheira de Pera, al districte de Leira, i Figueiró dos Vinhos va ser el lloc on van morir més persones: 18 viatjaven en cotxes. En aquest lloc, va afirmar Gomes, hi ha «famílies senceres» atrapades per les flames.

Quatre bombers es troben en estat greu. A la zona de Leire es van desplaçar les autoritats principals de la República, entre ells el primer ministre. Els testimonis que han pogut accedir a la carretera mortal, han descrit el lloc com un escenari dantesc -va dir Gomes

Molts supervivents són atesos per equips de psicòlegs que han descrit la seva situació com de «estat de xoc», no tan sols per haver perdut les seves cases en alguns casos, sinó també a éssers estimats. Gomes va afirmar que no hi ha explicació per a un succés d’aquestes característiques que es va propagar d’una manera inusual per «vents descontrolats» que van convertir en un infern el que hauria d’haver estat un foc similar als altres quinze que en aquell moment es produïen en altres llocs de Portugal. El representant governamental va admetre que es tractava d’un foc «impossible de controlar».

Port de Tarragona