Detenen una banda que va robar 100.000 euros explosionant caixers automàtics

Els Mossos han desarticulat un grup criminal especialitzat en robar caixers automàtics i caixes de trànsit d’entitats bancàries fent-los explotar amb barreges de gasos inflamables. Als quatre detinguts se’ls considera els autors materials de dos robatoris amb força a entitats bancàries, un a l’Hospitalet de Llobregat i l’altre a Pals, segons informa el cos de la policia catalana.

Els fets es remunten a la matinada del 10 de març de 2017 quan els quatre homes van fer explotar una caixa de trànsit d’una entitat bancària a la Rambla Marina de l’Hospitalet de Llobregat. Diversos veïns es van despertar sobresaltats a causa de la potent explosió que va desplaçar la porta blindada de la caixa, d’uns 100 kg de pes, a més de 30 metres. Els lladres van aconseguir endur-se més de 70.000 euros en metàl·lic del banc. En segon robatori el van cometre el 14 de maig a la tarda a la localitat de Pals. Aquest cop van fer explotar un caixer automàtic i es van aconseguir emportar 27.000 euros.

La investigació va permetre identificar els integrants dels grups a més d’acreditar que feien tasques de preparació prèvies abans de cometre els als robatoris: estudiaven els moviments de diners i les mesures de seguretat i d’aquesta manera preparaven la millor estratègia per aconseguir un botí substanciós. Els policies també van constatar que el líder del grup ja havia estat detingut en dues ocasions per fets de la mateixa naturalesa: en una ocasió l’any 2013, com a presumpte autor del robatori amb força d’onze caixers automàtics i l’any 2015 quan se’l va relacionar amb cinc robatoris més, en un dels quals va resultat ferit de gravetat mentre manipulava el material explosiu.

El dia 13 de juny es va establir un dispositiu per detenir els autors i realitzar les entrades i escorcolls als seus domicilis ubicats a la ciutat de Barcelona i en una finca rural de Gandesa. Els agents van recuperar aparells electrònics destinats a la sostracció de vehicles, elements utilitzats per a la fabricació casolana d’artefactes explosius, gasos altament inflamables com els utilitzats per cometre les detonacions i material electrònic relacionat amb la seva activitat delictiva.

Als arrestats, de nacionalitat espanyola, italiana i equatoriana, també se’ls imputen els delictes de tinença d’explosius i danys agreujats pels desperfectes provocats en les explosions, a més dels robatoris de diversos vehicles que posteriorment feien servir en les seves accions. Els quatre homes van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 1 de l‘Hospitalet el 16 de juny. El jutge va decretar l’ingrés a presó per a tres dels arrestats i llibertat amb càrrecs per a l’altre.

Port de Tarragona