Detingut a Nova York un fugitiu acusat d’haver matat la seva núvia a Viladecans el 1997

El mateix dia de l'homicidi, el detingut va volar als Estats Units, on ha viscut 19 anys amb documentació falsa. La Policia Nacional va demanar a l'FBI la seva detenció, que es produeix quatre mesos abans que el crim prescrigui.

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Conselleria d’Interior de l’Ambaixada d’Espanya a Washington, el FBI i la ICE nord-americans, han localitzat i finalment detingut un fugitiu de la justícia espanyola des d’octubre de 1997, quatre mesos abans que el delicte prescrigui. Se li considera l’autor material de l’homicidi de la seva companya sentimental, el cadàver va ser localitzat al terme municipal de Viladecans vuit mesos després. El mateix dia de la mort de la dona el fugitiu va fugir a Nova York, on ha estat residint de forma clandestina utilitzant documentació falsificada, ha informat el Cuerpo Nacional de Policia.

D’acord amb les gestions dutes a terme en el seu moment per l’antic Grup d’Homicidis de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, a mitjans del passat any 2016 la investigació es va reactivar davant la proximitat del termini legal de prescripció. L’ara detingut, un home d’origen dominicà amb nacionalitat espanyola, va mantenir una relació sentimental durant sis mesos amb una dona colombiana amb dos fills menors d’edat a càrrec seu. Ella va voler trencar la relació unes setmanes abans, al que l’home es va negar, sentint-se despitat i prenent una actitud d’assetjament directe i indirecte constant, arribant a amenaçar-la de mort amb l’exhibició d’una arma de foc.

El dia 5 d’octubre de 1997 l’home es va presentar al domicili barceloní de la dona, on residia amb els seus fills i altres familiars, amb l’excusa de recuperar uns documents. Mitjançant violència, intimidació o engany va aconseguir que la seva víctima pugés a un automòbil, moment a partir del qual deixen de tenir-se notícies del seu parador. Vuit mesos després el cos de la dona va ser trobat casualment en una zona amb molta vegetació al terme municipal de Viladecans, al costat de l’aeroport de Barcelona. L’endemà, el 6 d’octubre, l’home va agafar un avió amb destinació Nova York on va arribar aquesta mateixa nit, segons ha confirmat l’FBI nord-americà als investigadors en aquell moment, no retornant a Espanya posteriorment.

19 anys de residència clandestina

A través dels oportuns canals de cooperació policial internacional, concretament les conselleries d’Interior de les ambaixades d’Espanya a Washington (EUA) i Santo Domingo (República Dominicana), així com el Consolat de la República Dominicana a Barcelona, ​​es van obtenir diferents informacions que van permetre concloure que el fugitiu estaria en l’actualitat usant una nova identitat i residint a nova York de forma clandestina.

La referida cooperació, així com les informacions recollides per l’FBI (Federal Bureau of Investigation) i la ICE (Inmigration and Customs Enforcement) nord-americans, van tenir com a resultat la localització i detenció del fugitiu espanyol a la ciutat de Nova York. El detingut va ser posat a disposició judicial i ingressat en un centre de detenció a l’espera de la seva extradició a Espanya.
El mateix dia de l’homicidi, el detingut va volar als Estats Units, on ha viscut 19 anys amb documentació falsa. La Policia Nacional va demanar a la CIA i l’FBI seva detenció, que es produeix quatre mesos abans que el crim prescrigui.

Port de Tarragona