Detingut i a presó per aconseguir 160.000 euros fent-se passar per revisor del gas… durant 14 anys

El detingut aprofitava els descuits de les víctimes, gent gran, per furtar diners, joies i objectes de valor, sovint emprant la violència.

Els Mossos d’Esquadra de Barcelona han culminat una investigació iniciada fa cinc anys que va permetre detenir un home de nacionalitat espanyola i de 44 anys, que realitzava furts i robatoris amb violència a gent d’edat avançada fent-se passar per un fals operari del gas. L’operatiu va finalitzar el passat dia 22 de juny a un domicili de Getafe, on s’amagava.

La investigació es remunta a l’any 2012 quan els agents van tenir accés a una informació segons la qual un home es dedicava a entrar en domicilis particulars de gent gran amb molta habilitat fent-se passar per operari del gas i amb l’objectiu de sostreure diners i joies. Després d’una exhaustiva investigació el Grup de Multireincidents de l’AIC va aconseguir detenir-lo a la localitat d’Algeciras  i es va aconseguir el seu ingrés a presó.

L’autor va aprofitar un permís penitenciari l’any 2013 per no reingressar a presó i evitar complir la condemna pendent, tot i que els primers fets delictius es remunten a l’any 2003. A partir d’aquell moment, va tornar a reprendre la seva activitat delictiva entre Barcelona i Madrid: viatjava entre les dues ciutats per cometre robatoris de les mateixes característiques. Per no ser identificat i detingut -ja que tenia ordres de detenció judicial que comportaven el seu reingrés a presó- utilitzava la identitat del seu cunyat. Finalment, els investigadors el van poder situar a la localitat madrilenya de Getafe on vivia amb la seva parella sentimental actual i el van detenir.

Per cometre els robatoris sempre actuava de la mateixa manera: d’entrada procurava fer-ho per mitjà d’un furt però de vegades utilitzava la violència quan la víctima s’adonava del robatori. Aleshores li propinava fortes empentes o cops amb la finalitat d’assegurar-se la fugida del domicili. L’autor actuava sol, parlava en castellà o català, depenent de la llengua que utilitzés la víctima i anava sempre amb una carpeta o portafolis amb l’excusa de fer la revisió del gas i així poder-se moure per tot el pis sense control a la recerca d’objectes de valor. El seu tracte afable servia per generar confiança en la gent gran. Fins i tot, hi ha un cas en què una de les víctimes el va convidar a dinar, tot i que no ho va acceptar per evitar que algun familiar el pogués detectar.

Totes les víctimes eren persones d’edat avançada, amb una mitjana d’edat situada entre els 65 i els 92 anys. En total, es van comptabilitzar 17 víctimes, 16 dones i 1 home. Entre joies, diners i d’altres objectes només en els fets delictius investigats el botí supera els 160.000 euros. El detingut va passar a disposició judicial el dia 25 de juny i el jutge va decretar el seu ingrés a presó.

Port de Tarragona