El Tribunal Suprem rebaixa la pena al policia de Mislata que ‘es va inventar’ quatre multes

L'alt tribunal li aplica l'atenuant de confessió i rebutja els recursos d'altres dos policies locals que van signar els butlletins falsos de denúncia.

Archivo / Arxiu

El Tribunal Suprem ha reduït de 4 anys i mig a 2 anys la pena de presó a un policia local de Mislata que imposar quatre multes de trànsit per infraccions inexistents a una persona amb la qual estava enemistat. El motiu de la rebaixa de la condemna respecte a la imposada en primera instància per l’Audiència de València és que el Suprem aplica a l’agent l’atenuant de confessió, ja que en el judici es va autoqualificar com a «únic culpable» i va admetre haver redactat els quatre butlletins amb les falses denúncies així com les respostes a les al·legacions de la víctima.

El policia, F. C.L., és condemnat com a autor d’un delicte continuat de falsedat en document oficial, amb l’atenuant de reparació del dany (que ja va aplicar l’Audiència de València) i la de confessió que ara s’aprecia el Suprem. També se li redueix la inhabilitació per exercir com a policia local de 5 anys a 11 mesos, i la multa econòmica de 3.600 euros a 480. En matèria de responsabilitat civil, es manté el que estableix l’Audiència de València i el policia haurà d’indemnitzar amb 2.000 euros per danys morals a l’home a qui va denunciar falsament.

El Suprem subratlla, sobre la confessió de l’agent, que la mateixa Audiència de València va proclamar que l’exigència probatòria en el judici oral va ser bé «escassa» per la paladina i plana admissió dels fets per l’acusat, que en res va discrepar de la imputació efectuada per l’acusació pública.

Afegeix que el fet que un informe pericial reforcés l’acusació no banalitza la confessió fins i tot des de la perspectiva utilitària a què respon el fonament de política criminal de la confessió. Així, aquella perícia no excloïa dubtes sobre la totalitat de les dades de fet, ni l’informe pericial deixava de ser qüestionable en judici oral.

D’altra banda, el Suprem rebutja els recursos dels altres dos policies locals que van resultar condemnats en el cas per signar els butlletins falsos de denúncia, als qui es confirmen multes econòmiques per delicte de falsedat imprudent, se’ls inhabilita durant 6 i 9 mesos respectivament , i hauran de pagar 500 euros cada un a la víctima.
L’alt tribunal li aplica l’atenuant de confessió i rebutja els recursos d’altres dos policies locals que van signar els butlletins falsos de denúncia.

Port de Tarragona