Condemnen a 20 anys de presó per assassinat l’home que va llançar al Metro un policia

Va ser un assassinat en tota regla. 20 anys de presó. Ali Raba, de Costa d’Ivori, va agafar a un policia i va tirar del seu uniforme fins a caure al costat d’ell a la via en el moment en què entrava un comboi a l’estació de metro madrilenya d’Ambaixadors, segons es desprèn de la sentència feta pública ahir. El policia va morir instantàniament i l’assassí va patir lesions que li han deixat en cadira de rodes. Així ho considera provat el tribunal de l’Audiència Provincial de Madrid que ha dictat la sentència seguint el veredicte d’un jurat popular.

Van declarar maquinista, un vigilant de seguretat, el policia, company de la víctima, una empleada de la neteja que estava a l’andana contraria … Tots diuen el mateix que es veu clarament en els vídeos que van gravar les càmeres de seguretat i alguns passatgers. Un fet gravíssim per al qual no hi ha una altra explicació que l’intent de suïcidi «acompanyat» de Raba, que va dir no recordar res durant el judici. La decisió diu textualment que el condemnat és autor d’un delicte d’assassinat en concurs ideal amb un altre d’atemptat amb mig perillós i s’aplica l’agreujant de reincidència, ja que Ali havia protagonitzat algun altre enfrontament amb agents de la policia. Haurà d’indemnitzar la família amb 30.000 euros.

Els fets els relata així la sentència. «Al voltant de les 11.30 hores del dia 2 de gener de 2015 el Policia Nacional (…), estava juntament amb el seu company, l’agent de Policia Nacional amb número d’identificació (…), a l’Estació de Metro Embajadores, de Madrid, en l’exercici de les funcions pròpies del seu càrrec. Quan es trobaven al vestíbul de l’esmentada estació, van requerir a l’acusat la documentació. Aquest es va negar a lliurar-la a la vegada que va continuar la seva marxa fins a l’andana, seguit pels agents, que van insistir en el seu requeriment, el que va provocar una certa confrontació. L’acusat de mica en mica es va anar acostant a la vora de l’andana. En el moment en què el comboi feia la seva entrada a l’estació i quan la capçalera del mateix es trobava a la seva altura, conscient de l’alta probabilitat que un eventual atropellament seria mortal i amb la finalitat d’e posar fi a la vida de (…) va tirar d’ell i el va arrossegar cap a la via. (El processat) es va llançar a les vies arrossegant amb ell a l’agent de Policia Nacional sense importar-li que ell mateix pogués morir». El policia mort tenia només 29 anys i tenia com a parents més propers una germana i el seu avi.

Es salda d’aquesta manera un dels fets que més han colpejat emocionalment al cos policial per la seva gratuïtat i desproporció, ja que en aquell moment no s’estava duent a terme cap agressió física, ni es requeria cap defensa per part del condemnat. El tribunal ho relata en la sentència d’aquesta manera: és un fet que «no té cap explicació, es va cometre i va ser extremadament cruel i violent».

Port de Tarragona