La Guàrdia Civil deté a Madrid a les dues espanyoles de Daesh lliurades per Turquia

Una d'elles va rebre com a dot del seu matrimoni un cinturó d'explosius del seu marit "el decapitador de Castillejos".

Les dues dones espanyoles integrades en Daesh, F.A.L. i A.A.L., casades amb combatents terroristes estrangers marroquins, han estat detingudes per la Guàrdia Civil en arribar a l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, procedents d’Istanbul, (Turquia). La investigació, dirigida pel Jutjat d’Instrucció nº 1 i la Fiscalia de l’Audiència Nacional, ha permès detenir aquestes dues dones, acusades de pertinença a organització terrorista, que seran posades a disposició de l’esmentat jutjat.

Les detingudes, sobre les quals pesava una ordre internacional de detenció promoguda per la Guàrdia Civil, han romàs en territori de Daesh durant més de dos anys, casades amb jihadistes marroquins que han participat en assassinats en massa, segons informa en una nota de premsa el Ministeri de l’Interior. «En un context de brutalitat extrema, vivint de manera voluntària sota les condicions del grup terrorista Daesh, el nivell d’adoctrinament en l’extremisme religiós fa d’aquestes persones una amenaça potencial per a la Seguretat Nacional», considera Interior. A més, la seva vinculació amb membres molt actius de l’organització les converteix en elements clau per a ser utilitzades com a «facilitadores» per a l’organització terrorista a Espanya.

Al març de 2014, A.A.L. va abandonar Espanya per arribar a Síria, on va contreure matrimoni amb el combatent marroquí Mohammad Hamdouch conegut també com Kokito de Castillejos, «el decapitador de Castillejos». Durant la cerimònia, el terrorista va regalar a la seva dona com a dot un cinturó d’explosius. El matrimoni va tenir un fill. A l’abril de 2014, F.A.L. i el seu fill de curta edat es van traslladar a Síria per trobar-se amb el seu marit, el gihadista Mourad Kadi. A la fi de 2015 es té constància de l’possible mort dels dos jihadistes marroquins. Després d’aquests fets, A.A.L. va casar amb un altre gihadista marroquina i fruit d’aquesta relació la jove va quedar novament embarassada.

La investigació que ha culminat amb la detenció de les dues activistes de Daesh s’ha prolongat durant més de dos anys, temps en què ha tingut un paper fonamental la permanent cooperació bilateral amb les autoritats i forces de seguretat de Turquia. Aquest excel·lent nivell de cooperació ha fet possible l’arribada a Espanya de les dues detingudes, que passaran a disposició del jutjat central d’instrucció número 1 de l’Audiència Nacional. A més de les dues arrestades, han arribat a Espanya els fills menors d’ambdues, que seran lliurats als seus familiars. El desenvolupament de l’operació ha estat fonamental l’intercanvi d’informació amb els serveis americans, turcs i marroquins.

Port de Tarragona