Per primera vegada un jutge dicta una ordre d’allunyament d’una autopista a quatre delinquents

Els Mossos d'Esquadra desarticulen una organització criminal que furtava cada dia a turistes a les àrees de servei de l'AP-7

La multireincidència en la comissió de furts a turistes a les àrees de servei de l’autopista ha comportat que el jutge hagi dictat una ordre d’allunyament de 300 metres d’aquesta autopista a tot Catalunya per als integrants d’una organització criminal que ha estat desarticulada pels Mossos. D’aquesta manera, prohibint-ne l’accés, s’evita que continuïn delinquint. És la primera vegada que un jutge dicta una mesura cautelar d’aquestes característiques.

Els Mossos d’Esquadra han detingut quatre individus d’origen albano-kosovar, que sostreien objectes de valor i diners de l’interior de vehicles després de distreure els seus ocupants als quals els deien que tenien la roda punxada i simulaven que els ajudaven. La investigació, que s’ha allargat al voltant d’un mes, acredita que els detinguts tenen un grau d’especialització molt elevat, perfeccionat al llarg dels anys, i que els membres de l’organització tenen uns rols definits i escullen víctimes majoritàriament d’origen estranger.

A part de l’ordre d’allunyament i la retirada dels passaports dels detinguts, s’han iniciat gestions amb els jutjats europeus d’on viuen les víctimes per promoure rodes de reconeixement virtuals i evitar que el cas s’acabi arxivant. Els autors acostumen a robar persones estrangeres amb la qual cosa es troben desorientades, molts cops no parlen l’idioma i acostumen a portar grans quantitats de diners.

L’organització desarticulada era molt itinerant, ja que aprofitava la temporada d’estiu en què hi ha una major afluència de persones estrangeres a les autopistes per actuar. Posteriorment, i per evitar que la policia els detingui abandonen el país durant un temps i continuen actuant en altres països. De fet, dels quatre detinguts, només un d’ells té domicili al nostre país, mentre que la resta s’allotjaven de forma temporal a Catalunya durant el període que s’organitzaven per cometre els furts.

La modalitat del «punxarodes»

En la majoria de casos el modus operandi utilitzat pels autors és la modalitat de «punxarodes», que consisteix en què els autors punxen una roda al vehicle de la víctima, posteriorment el segueixen fins que la víctima s’ha d’aturar al voral, moment en què els autors també aprofiten per aturar-se i sostreure els objectes de l’interior del vehicle. En altres ocasions, i donat el grau d’especialització adquirit, ja no els cal punxar la roda del vehicle de les víctimes, simplement una vegada que han detectat el vehicle que volen assaltar, el fan aturar al voral o en la mateixa àrea de servei o descans de l’autopista, fent indicacions com si tinguessin un problema al vehicle. Una vegada aturats i amb l’excusa de prestar auxili, els autors distreuen les víctimes mentre aprofiten per sostreure els objectes de l’interior del vehicle.

Els detenguts, que tenen diversos antecedents a diferents països d’Europa com França, Alemanya i Itàlia, llogaven vehicles per cometre els furts. Els investigadors han pogut implicar-los en sis fets comesos en 20 dies en què haurien obtingut més de 5000 euros, a banda de sostreure objectes de valor, com ara càmeres, telèfons mòbils, tabletes electròniques i/o ordinadors. Els investigadors no descarten que estiguin implicats en més fets ja que el grup actuava diàriament a l’autopista. Un cop els mossos els van detenir, el passat 1 de juliolquan accedien a l’autopista per delinquir, el jutge va ordenar un registre i entrada judicial al domicili del cap de l’organització, on es van localitzar diners i diversa documentació.

Port de Tarragona