Un extreballador de banca enginya un sistema empresarial per estafar 600.000 als bancs

S'han fet tres detencions, tot i que el cervell de la trama, amb un ampli coneixement del funcionament intern dels bancs, està fugat possiblement a un país sud-americà.

Els Mossos d’Esquadra de Cornellà i d’Esplugues de Llobregat, a Barcelona, han posat a disposició judicial tres homes com a presumptes membres d’un grup criminal, falsificació de document mercantil i per estafa a entitats bancàries. Els detinguts, de 41, 43 i 46 anys, són de nacionalitat espanyola i tenen el domicili a Castellbisbal i a Cornellà de Llobregat.

La investigació es va iniciar a finals de 2016 quan es va tenir coneixement de les accions il·legals que desenvolupava un grup criminal amb l’objectiu d’estafar a diferents bancs mitjançant la cobertura d’empreses legalment constituïdes. El principal investigat i cap del grup havia estat anteriorment treballador de banca i per aquest motiu coneixia perfectament els sistemes i procediment interns relatius a la comprovació i concessió de crèdits i acceptació de pagarés a petites i mitjanes empreses.

Amb aquests coneixements previs, el primer que feia era seleccionar una empresa ja constituïda, sense activitat però amb relativa antiguitat. A continuació, contactava amb l’administrador de l’empresa i l’adquiria. Així ho va fer fins amb cinc empreses.

Tot seguit, cercava alguna persona amb necessitats econòmiques i li oferia un bon sou perquè figurés com a administrador principal de l’empresa adquirida, amb la intenció oculta que fes de testaferro i que les reclamacions patrimonials per impagament dels bancs recaiguessin en ell. Ja amb l’empresa adquirida i el testaferro nomenat, s’adreçava a diferents bancs i fent-se passar per director financer de l’empresa i gràcies als seus coneixements d’economia i banca, es guanyava la confiança dels directors de les entitats bancàries a les quals volia estafar.

Després d’un breu període de tanteig, durant el qual els investigats feien moviments de diners i de targetes corporatives que convidaven a pensar que tot era normal en l’activitat de l’empresa, emetien pagarés falsificats i, mitjançant aquests, demanaven avançaments de pagaments i línies de crèdit destinats a la compra de maquinària fins a obtenir, de cinc bancs diferents, més de 600.000 euros en total. Posteriorment, els testaferros nomenats com a responsables a efectes legals de l’empresa retiraven en metàl·lic dels comptes de les empreses les quantitats estafades i les lliuraven al cap de la trama. Els crèdits no eren retornats i els pagarés es comprovaven posteriorment com a falsos.

Els estafadors van fer totes les estafes en el mateix lapse de temps, entre l’octubre de 2015 i l’abril de 2016, per així evitar que les entitats bancàries poguessin informar-se entre ells que havien sol·licitat préstecs i/o havien emès pagarés o factures simultàniament a diferents bancs. Davant d’aquestes evidències, els agents van detenir tres homes, dos d’ells germans, com a presumptes membres d’un grup criminal i autors dels delictes de falsificació de document mercantil i d’estafa continuada, tot i que el cervell del grup no ha estat detingut perquè es troba fugat possiblement a un país d’Amèrica del Sud. Els arrestats van passar a disposició judicial i el jutge en funcions de guàrdia va decretar la seva llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta per tal de poder detenir els altres dos estafadors implicats.

Port de Tarragona