‘Delirium Agitat’: Quan la intervenció policial ha de tenir precisió de cirurgià

Les actuacions de les forces de seguretat per frenar les alteracions de l’ordre de persones que es troben sota els efectes de les drogues es succeeixen cada vegada amb més freqüència. En els últims anys, aquestes intervencions han derivat en la mort sobtada del subjecte, que presentava una gran agitació mental i física. Ho vam veure en el cas Roquetas, el 2005, a Almeria, amb el resultat de la condemna de tres guàrdies civils. Van ser absolts aquell any quatre policies locals de Marbella, que estaven acusats d’homicidi imprudent en un altre cas similar. L’absolució només va ser judicialment, perquè social, laboral o personalment no sabem com va acabar.

Més recent en el temps és el cas Benítez, que recordaran amb més facilitat, i que va tenir com a escenari el barri del Raval de Barcelona. L’any passat, el cas judicial contra sis mossos d’Esquadra va acabar amb una condemna de conformitat a dos anys de presó per homicidi imprudent, i dos policies per obstrucció a la justícia.

Tots aquests casos es van originar en actuacions d’individus que presentava una síndrome denominat Delirium Agitat. Aquesta afectació provoca un gran desordre mental, dota d’una força sobrehumana al subjecte i genera una agressivitat sense direcció concreta. Actuar en aquestes condicions, davant d’algú que presenta una resistència espartana és tasca complicada que cal mesurar al mil·límetre. Aquesta síndrome també és denominada com psicosi cocaínica, o delirium induït per drogues, que ja és considerada «prova de càrrec» sobre l’origen de tanta agitació.

Al perillós factor de risc que és la ingesta de cocaïna, amanida amb alcohol, se li afegeix la barreja bioquímica que el cos genera en situacions d’estrès, com són el cortisol, l’adrenalina, la dopamina i altres substàncies també difícils de pronunciar. Aquesta síndrome converteix aquests «honrats ciutadans», en perxerons desbocats, que representen un perill per a tot el que els envolta, inclòs a la seva pròpia integritat. Segons l’estadística policial, sembla que el consum d’alcohol i cocaïna està a l’ordre del dia, de manera que em temo que aquesta síndrome tindrà garantida la seva presència en el futur.

L’ús de la força per part dels agents de l’ordre a l’hora d’enfrontar-se a una contenció d’un subjecte afectat per aquesta síndrome és complicada, ja que la reducció pot incrementar la probabilitat d’una mort sobtada. És una realitat científica. Establir quin és el mecanisme de mort ja presenta més dificultats i és objecte d’estudi actualment en l’àmbit de la medicina legal i forense.

Bé, doncs ara anem al pràctic: a contribuir a la formació sobre com afrontar un cas així. Analitzem prèviament el perfil d’aquests ciutadans alterats, als quals vostè i jo pagarem alguna vegada un tractament en la sanitat pública. Són homes joves, de gran corpulència i, un detall important, presentaven una certa obesitat. Ja sabem que el colesterol no és bo en cap circumstància. I són, com ja hem dit, consumidors habituals de drogues d’abús, principalment la cocaïna, a la qual amaneixen amb alcohol i pastilles de tots els colors, de les que no es venen en farmàcies.

Anar de «farlopa» fins al fetge provoca en ells altres alteracions a més de les explicades anteriorment, com són la hipertèrmia, que provoca una cosa que crida l’atenció: busquen desprendre de la roba i el calçat i busquen remullar per baixar la temperatura corporal. Presenten una resistència que els fa no cansar-se mai, malgrat aquesta gran agitació motora i a tot aquest cúmul d’afectacions s’uneix una singular: es tornen insensibles a la contenció física. Aquesta ineficàcia de la capacitat per percebre la força en una reducció fa que sigui gairebé d’obligada utilització un modern i eficaç dispositiu electrònic utilitzat per la majoria de policies dels països desenvolupats: la pistola Taser. No obstant això, fins i tot per utilitzar aquest «gran invent» immobilitzador cal actuar amb precaució en aquests casos. Això ens dóna una idea de la precària situació mèdica que presenten aquest tipus d’individus.
La hiperventilació fa acte de presència i el volum de la veu es va incrementant al mateix temps que el discurs hostil es fa repetitiu.
La mort se sol produir minuts o hores després de l’actuació. Quan l’individu està emmanillat i nosaltres prenent alè. Per aquest motiu, en aquests casos d’emergència metge/policial, cal anar per nota professional.

Per finalitzar, aquest nou repte professional requereix que deixem negre sobre blanc dues accions preventives bàsiques en aquest tipus de serveis:

Primera: Formació de les forces de seguretat que hauran d’aprendre també, sí també, a valorar la presència d’un subjecte amb símptomes de patir Delirium Agitat. Això farà que es gestioni apropiadament l’actuació policial d’aquesta emergència sanitària i donar el corresponent avís perquè es personi l’atenció mèdica.

Segona: Establir un Procediment d’Actuació (amb majúscules) en què consten les accions dutes a terme: des d’una primera contenció verbal (que ja avanço que té poques possibilitats) a les posteriors. La principal serà la contenció mecànica, on, entre d’altres, consti un nombre adequat de policies intervinents i una tècnica apropiada d’abordatge d’aquests subjectes. Finalment, la col·locació dels grillons per la part davantera i assegut, amb la finalitat de no interferir en la seva respiració.
Tot l’anterior portarà al fet que els professionals mèdics puguin actuar després de l’actuació policial.

Gràcies per llegir-me i, com veuen, cada dia hi ha nous reptes que necessiten més formació i informació.

 

Rafael Castro Torres

Licenciado en Criminología
Secretario PRL de AUGC Málaga.

Port de Tarragona