23 detinguts per simular compres de cotxes per obtenir subvencions del Pla PIVE

La Guàrdia Civil, amb la col·laboració de la Prefectura Provincial de Trànsit de Ciutat Real, en el marc de l’operació «FILADÈLFIA», ha detingut 23 persones per simular operacions de compravenda de vehicles per acollir-se a les subvencions del Pla PIVE (Programa d’ incentius al Vehicle Eficient). Als detinguts se’ls imputen els suposats delictes d’integració en grup criminal, delicte continuat de falsedat documental, usurpació d’estat civil i estafa.

L’operació va començar quan els agents van constatar l’existència de diversos expedients de transmissió de vehicles amb documents compulsats suposadament falsificats.
Un cop realitzades les primeres investigacions la Guàrdia Civil va detectar que, en un Centre Autoritzat de Tractament de Vehicles (CATV) de Ciutat Real, alguns vehicles no eren donats de baixa definitiva i, en col·laboració amb dues empreses de Madrid dedicades a la compravenda de vehicles , els posaven a nom de compradors per poder beneficiar-se de les subvencions del Pla PIVE.

Modus operandi
El CATV recepcionaba vehicles usats per a procedir al seu desballestament en les seves instal·lacions i tramitava el corresponent certificat de destrucció. A continuació, en tenir la documentació original en el seu poder i en col·laboració amb els concessionaris de vehicles, falsificaven els contractes de compravenda i factures per simular operacions fictícies de venda.
Per a això tramitaven la titularitat d’un vehicle usat i donat de baixa per ferralla a compradors de vehicles nous i així poder beneficiar-se de la subvenció de l’Estat, falsificant les signatures i la documentació necessària per a realitzar aquest tràmit davant les Direccions Provincials de Trànsit.
Cal destacar que els vehicles usats lliurats en el CATV mai sortien de les instal·lacions.
L’operació ha estat desenvolupada per agents de la Guàrdia Civil pertanyents al GIAT (Grup d’Investigació i Anàlisi de Trànsit) del Subsector de Trànsit de Ciutat Real, en col·laboració amb el GIAT Central de la Prefectura de l’Agrupació de Trànsit.

Port de Tarragona