Forensic Architecture

Forensic Architecture és una agència de recerca fundada en el 2010 i creada per arquitectes, artistes, directors de cinema i periodistes. Aquests dies exposen «Forensic Architecture: cap a una estètica investigativa» al MACBA, a Barcelona. Ells, són capaços d’interpretar l’arquitectura que ha estat destruïda o danyada per la violència. Veuen els danys com a marques, petjades i transformacions de la matèria.

Aquesta nova manera d’investigar, la d’un forense de l’arquitectura, és possible gràcies a la tecnologia d’avui dia. En l’exemple que us mostrem, es va simular una habitació a l’interior d’un edifici ocupada per persones on va detonar un míssil. Era un edifici de Miranshah, a Pakistan, que va rebre l’impacte d’un míssil disparat per un dron israelià en l’operació Plom Fos, el 2009. El míssil va detonar, uns mil·lisegons després de l’impacte, travessant l’edifici fins a arribar a l’habitació. En la detonació un ió va dispersar centenars de fragments de metall que van assassinar a les persones que hi havia a l’habitació però que no va destruir l’estructura de l’edifici. Gràcies a les fotografies, on s’apreciaven els danys que havia causat la metralla a l’habitació, i el model de l’edifici danyat, es van reconstruir les trajectòries de la metralla i la trajectòria del míssil. Allà on no hi havia danys de metralla a l’habitació es va poder situar a les persones assassinades, els seus cossos havien esmorteït la metralla.

Asi doncs, les proves que generen, neixen de simulacions de fets que s’han donat en conflictes armats on s’han comès crims de guerra. I les simulacions són fiables, es fan a partir de dades reals, a pesar que en molts casos, són fets que els governs han intentat callar o passen inadvertits per ser difícilment detectables. L’estètica investigativa permet construir proves espacials a partir dels testimoniatges confrontats a les proves materials.

En alguns casos, han treballat amb les fotos pujades a internet per les mateixes persones que han patit els conflictes bèl·lics i són moltes fotos o informació per poder contrastar. Les seves fonts són els mitjans digitals, les xarxes socials, els sensors remots, les recerques materials i els testimoniatges presencials. Amb les seves recerques busquen la defensa dels drets humans i la salut mediambiental.

Forensich Archittecture duu a terme una nova pràctica investigativa on un grup d’arquitectes assumeixen la seva responsabilitat política i social, i se serveixen de la tècnica i la tecnologia per a la recerca. Han col·laborat amb Amnistia Internacional i Nacions Unides per exemple. Sumits en l’era de la postveritat, ells evidencien la propaganda, els secrets d’Estat i denuncien les noves formes de violència dels Estats. Evidencien i lluiten contra la impunitat des de la multidisciplinarietat.

Òbviament, la tecnologia que juntament amb els recursos avui dia possibilita que els conflictes arribin a ser devastadors, permet també evidenciar-los i ajudar a esclarir-los. L’arquitectura forense pot ser i és una contribució gran a la justícia d’aquest món boig. Però, en qualsevol cas, és important que les proves espacials (treballen en 3 dimensions) de Forensich Architecture es reconeguin i puguin ser determinants en els judicis contra crims de guerra.

 

Cristina Sáez de Juan

Arquitecte

Port de Tarragona