La Policia Nacional deté en un hotel de Salou a un fugitiu irlandès reclamat internacionalment per drogues i armes

El pasado año logró escapar cruzando a la carrera dos carriles de la autopista tras ser localizado en el aeropuerto de Málaga.

Agents de la Policia Nacional han detingut en un hotel de Salou a G.H., nascut a Irlanda el 1982, en virtut d’una ordre europea de detenció i entrega dictada per les autoritats del seu país per tinença il·lícita d’armes i tràfic de drogues. La detenció s’ha dut a terme gràcies al canal de cooperació policial internacional que a nivell europeu brinda la xarxa ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Xarxa Europea d’Equips de Recerca Activa de Fugitius), mitjançant el qual es porta a terme el intercanvi d’informació operacions referents a casos d’especial rellevància per als cossos policials dels països integrants de l’esmentada plataforma, entre els quals es troba la Policia Nacional Espanyola, en qualitat de soci fundador i Punto Único de Contacto.

L’equip ENFAST de la Policia d’Irlanda va cursar una sol·licitud a la Policia Nacional amb la finalitat de localitzar, detenir i posteriorment lliurar el fugitiu. La sol·licitud es basava en un registre realitzat en el vehicle de G.H. l’any 2013, en què els agents irlandesos van trobar dues pistoles amb munició real i un fardell de cocaïna. Els investigadors van tenir coneixement que el fugitiu havia abandonat territori irlandès per dirigir-se a Espanya al maig de 2016, fent ús d’un passaport del seu país de curs legal emès sota una identitat falsa.

Va fugir a la carrera després de ser detectat a Màlaga el novembre de l’any passat

Les investigacions es van centrar llavors en la província de Màlaga a causa de les vinculacions que presumptament tenia amb algun membre de la família Kinahan, un grup organitzat d’origen irlandès amb presència a la Costa del Sol. Les informacions rebudes a través de la xarxa ENFAST indicaven que podria residir en algun punt de la província de Màlaga, si bé les gestions realitzades per a localitzar l’immoble van ser negatives.

Posteriorment es va esbrinar que diversos membres de la seva família tenien previst realitzar un viatge a Màlaga al novembre de 2016, per la qual cosa es va organitzar un dispositiu de vigilància a la seva arribada a sòl espanyol gràcies al qual va ser localitzat en companyia de la seva família a l’aeroport de la ciutat. En el moment de procedir a la seva detenció, G.H. va carregar amb gran violència contra els policies intervinents i va emprendre una fugida desenfrenada, creuant a la cursa els carrils de l’autopista i aconseguint escapar dels agents.

Novament localitzat a Espanya en el mes de juliol

A finals del passat mes de juliol es va rebre una comunicació per part dels serveis policials irlandesos en què situaven novament a la seva família a Espanya, més concretament a Reus. De manera immediata es va activar un operatiu policial, format per agents del Grup de Localització de Fugitius Internacionals i de la UDICO de Barcelona, ​​que va aconseguir esbrinar que el fugat podria estar allotjat amb la seva família en un establiment d’hostaleria de Salou, sota una identitat falsa .

Els investigadors van confirmar que, com sospitaven, era la persona que estaven buscant i van verificar amb les autoritats irlandeses que es tractava d’una de les identitats usades pel fugitiu per afavorir la seva fugida i a les que tindria accés gràcies a les seves connexions amb altres bandes criminals. Un cop confirmada la identitat del subjecte es va sol·licitar l’entrada i registre a l’habitació en la qual s’allotjava. Agents dels Grups Operatius Especials de Seguretat (GOES) adscrits a la Prefectura Superior de Catalunya, en una intervenció coordinada amb la resta d’actuants, van procedir al seu arrest.

Port de Tarragona