David Boneta, cap dels Mossos al Camp de Tarragona: «Hem reduit un 10 per cent els robatoris a domicili»

El comissari assegura que a Tarragona hi ha suficients efectius que garantitzen la seguretat de la regió policial.

 

Moisés Peñalver / Tarragona

M’agrada sentir d’un comissari que enyora estar al carrer. Això diu molt del seu esperit de servei. Ja estem cansats de teòrics, polítics i directius amb corbata. Al món policial, també. Avui he tornat a la comissaria de Camp Clar per conèixer el nou cap de la Regió Policial dels Mossos d’Esquadra del Camp de Tarragona, David Boneta, que substitueix al bo de Jaume Giner. Intueixo molt de «moviment» i substitucions, perquè l’últim entrevistat, Jesús Ruano, ja no hi és com a sots cap. Crec que venen temps difícils i tot i que no podem tractar el «tema» que més interessa actualment a Catalunya, dic com el Jesús Hermida: Es comenta, es diu, s’intueix… que Boneta ho té clar. Però he sentit la mateixa frase, aquella tan famosa que va encunyar Pujol: «Avui no toca». Però només cal entrar al Google. Al cos sé que li agrada comunicar que els robatoris a domicilis han baixat un 10 per cent en un any. Felicitats, però a mi m’interessa tocar altres temes un xic més incòmodes.

Dos individus van entrar a la comissaria del Vendrell a recuperar droga confiscada. Aquesta manca de «respecte» a l’autoritat a què es deu. Què va fallar?

No crec que sigui una falta de respecte o una carència. El que passa és que aquelles persones es van voler arriscar per recuperar la droga. Evidentment, a les comissaries hi ha una vigilància permanent, i per això van ser detectats i detinguts. Crec que podríem parlar de fallida en la seguretat si haguessin aconseguit el seu objectiu i no els haguessin detectat.

Fa anys que no es convoquen promocions noves de Mossos. Ara ha saltat el tema amb el xoc amb Madrid pels 500 efectius nous. Tarragona té i ha tingut la quantitat d’efectius que es necessiten?

Tarragona té els efectius que ha de tenir i són suficients per donar cobertura a les necessitats d’aquesta regió, amb les seves particularitats. No crec que necessitem més efectius. Sí que es veritat que aquests anys, evidentment, s’han alentit alguns projectes per manca de noves promocions que s’haguessin posat en marxa amb l’arribada de nous agents.

Veig que a poc a poc aconseguiu reduir els robatoris a domicilis. De juny de 2016 a juny de 2017 ha estat una baixada del 10 per cent. Enhorabona. A què és degut això?

Aquest seria el titular que hauria de posar a l’entrevista, perquè per nosaltres és molt important i també sabem que és un dels temes que més angoixen al ciutadà. Tenim en marxa un Pla Operatiu Especial destinat a aquest fet i lluitem amb totes les forces per reduir aquest delicte. Baixar un 10 per cent és una xifra molt important. Dins aquesta reducció hi participen diversos factors com seria la col·laboració ciutadana. Afortunadament, cada vegada rebem més informació de persones que aporten dades com vehicles, matricules, nombre d’individus. Això, en col·laboració amb les patrulles uniformades i de paisà als llocs on més casos es produeixen fan que podem detectar els autors. Després ens queda aportar el màxim possible de proves perquè el jutge tingui motius per ingressar-los a la presó. És un delicte de difícil prevenció per la quantitat d’urbanitzacions que existeixen i que no sempre es poden patrullar en la seva totalitat. També existeixen vies de fugida ràpides, com l’AP-7, que fan complicada la seva localització.

Les reduccions policials sovint són polèmiques. A l’hospital hi ha un home a qui vau reduir a Salou. Creu que es va actuar malament?

Qualsevol actuació que es fa amb alguna persona que té alterats els seus sentits, a causa d’algun tipus de substància, genera un risc que generi qualsevol problema físic. Crec que la manera d’actuar dels Mossos es demostra dia a dia. Fem milers d’actuacions a l’any, no d’un cas o dos, sinó milers. De totes maneres, allà està la justícia per determinar-ne el grau de culpabilitat. En aquest cas va ser una actuació correcta, amb l’assistència del SEM i la Policia Local. Aquesta persona tenia un problema, està ingressada, i quan el jutge demani explicacions, se li donaran. No hem dictat cap mena de sanció interna, només vam informar els nostres superiors.

Escolti, jo crec que es perd massa temps en el tema de la marihuana. Vol dir que és tan important? No podríem dedicar aquests efectius contra els robatoris?

Nosaltres tenim l’obligació de perseguir tots els delictes. Nosaltres no podem mirar cap a una altra banda, el Codi Penal no fa distincions. Hem d’actuar contra tots els delictes que ens arribin. Ja entenc que hi hagi opinions en aquest aspecte que vostè diu, però també pensi en el pagès a qui li han ficat una plantació al mig del seu cultiu i que també, si no actuéssim, podria pensar que ningú es preocupa d’ell.

I si es legalitzés la marihuana. No seria una alliberació per vosaltres no haver de controlar aquestes petites plantacions?

No li podria quantificar en hores ni en recursos. Si deixés de ser un delicte, llavors seria una cosa que no ens hauria de preocupar i tindríem un treball menys. Però, ara per ara no estem oberts a deixar de controlar-ho.

Quin és el delicte estrella de Tarragona?

Són els furts. Especialment a les zones turístiques. És el delicte més fàcil de fer: no hi ha violència, per tant, en el cas de ser detinguts no han de carregar amb una gran pena. Els autors acostumen a ser gent reincident.

Veig a les notícies que l’autopista AP-7 és una bona font de problemes en aquest sentit. I també per fugir després de cometre un robatori a habitatge.

Els delinqüents tenen en compte el fet de poder tenir una entrada fàcil a una via ràpida d’escapatòria molt bona perquè poden fugir a gran velocitat i amb facilitat. Els que fan furts fora de l’autopista i els que actuen dins no tenen res a veure. Els que «fan» autopistes, contràriament al que passava anys enrere, ara són individus dels països de l’Est. Els especialitzats en robatoris a habitatges tenen un altre perfil. Sempre recomanem no refiar-se de ningú a les autopistes si no són serveis d’assistència mecànica.

La problemàtica del Top Manta ha tingut res a veure amb la mort d’un subsaharià a Salou recentment? Per cert, encara esteu a la recerca dels autors.
No, es tractava d’una baralla que res tenia a veure amb el Top Manta. Seria injust relacionar-ho, és un fet completament aïllat. És una baralla amb el resultat d’una persona morta que hauria pogut ser a Valls, Falset o Reus.

Perfil personal
David Boneta va néixer el 1970 a Tremp, al Pallars Jussà, a Lleida. Va estudiar Empresarials i Administració i Direcció d’Empresa. Va fer el servei militar a la Creu Roja, on va descobrir la seva vocació de servei. Així que, sentint a un company que havia entrat en els Mossos ho va trobar atractiu. Ha estat destinat a Girona, Sort, Vall d’Aran-Alta Ribagorça, Alt Penedès, Baix Camp-Priorat i Segrià-Garrigues abans de, ja com a comissari, ocupar el càrrec a Tarragona. Diu que la seva aspiració només és fer la feina el millor possible. La seva mirada és clara i el seu tarannà cordial. Crec que sentirem parlar en un futur de Boneta, un futur que ell no vol especular a l’entrevista, però que potser estarà més a prop del que pensem.

Port de Tarragona