ERC considera que Lexnet és un nyap, un «Gran Germà» en mans del Govern

Demana la compareixença del ministre de Justícia perquè determini qui ha d'assumir les responsabilitats per la vulnerabilitat de la seguretat dels documents relacionats amb causes judicials.

El diputat Joan Tardà, d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha afirmat al Congrés que la fallada de seguretat de Lexnet, sistema d’intercanvi de documentació electrònic de la Justícia espanyola, és molt greu i exigeix ​​responsabilitats. Tardà ha dit en la seva intervenció que es venia avisant des de fa temps aquest mal funcionament, «a més que hi ha altres sistemes menys vulnerables» que s’haguessin pogut implementar a l’Administració de Justícia espanyola. «No obstant això, s’han entestado en un sistema que s’ha demostrat fallit».

Segons Tardà a la gravetat del mal funcionament ha d’unir la possibilitat -va afirmar- que dades de caràcter privat sobre casos judicials han pogut ser vulnerats i «ha permès l’accés a dades sensibles i secrets, accedir a la carpeta d’altres col·legues (advocats) i per això demanem la compareixença del ministre de Justícia i de la responsable de l’Agència de Protecció de Dades, perquè «entenem que és greu».

El Gran Germà

Segons Tardà, aquest error informàtic s’ha posat de manifest la vulnerabilitat de la separació de poders. «S’ha creat una espècie de «Gran Germà», un sistema totalment en mans del Govern que pot entrar en les carpetes dels usuaris, conèixer què advocats porten els casos, quins són els jutges responsables d’aquests … En definitiva, es pot fins i tot saber quines causes judicials ha tingut cada un dels ciutadans «.

Demana que el ministre expliqui quines accions s’ha dut a terme per evitar que torni a passar i és pertinent saber on es troben les responsabilitats i els que haurien assumir-les.

S’ha donat la circumstància, suggerida per algun dels diputats, que el ministre ha demanat comparèixer «voluntàriament» en conèixer que existien peticions de grups parlamentaris en el mateix sentit.

Port de Tarragona