Desarticulat un grup de 10 llauners que va protagonitzar violents enfrontaments amb un grup rival pel control de les zones venda

Les dues bandes es dedicaven a la venda de drogues a turistes en zones d'oci de Barcelona sota l'aparença de vendre begudes en llauna.

Els Mossos han detingut deu persones de nacionalitat pakistanesa que formaven part d’una banda dedicada al tràfic de drogues en zones d’oci de la ciutat de Barcelona, sota l’aparença de vendre begudes en llauna i que van protagonitzar diferents episodis d’enfrontaments violents amb un altre grup amb el qual es disputaven les zones de venda. Les detencions són fruit de la segona fase d’una investigació que es va iniciar a l’abril d’aquest any i que va permetre detenir els 15 membres de l’altra banda rival.

La investigació té el seu punt d’inici l’abril d’enguany després que els Mossos tinguessin coneixement que s’havien produït dues baralles molt violentes protagonitzades per grups de ciutadans d’origen pakistanès que es dedicaven a la venda de begudes alcohòliques al carrer. La primera es va produir el dia 7 a Badalona, i la segona el dia 15 a la Platja de la Barceloneta de Barcelona, d’aquestes confrontacions hi va haver diverses persones ferides per arma blanca.

Les indagacions policials van permetre corroborar que no es tractava de fets aïllats, sinó que existien dos grups antagònics enfrontats que volien assolir el control de la venda ambulant de begudes i el tràfic de substàncies estupefaents a les zones del Port Olímpic, Barceloneta, Plaça Reial i carrer Escudellers de la ciutat de Barcelona, motiu pel qual s’hi havia produït aquestes Baralles.
El 20 de juny es va dur a terme un primer dispositiu policial que va permetre detenir els 15 membres d’un dels grups, conegut com «la banda de la mina», als quals se’ls van imputar els delictes de temptativa d’homicidi, delictes de lesions, delictes d’obstruccions a la justícia, baralla tumultuària, robatori amb violència. El mateix dia es van practicar els escorcolls als diferents domicilis que el grup disposava a Barcelona i Sant Adrià de Besos i es van intervenir diverses substàncies estupefaents: MDMA, cocaïna i marihuana. Amb les detencions es va avortar també l’homicidi que el grup tenia planificat dur al terme al Pakistan.

La segona fase de la investigació es va iniciar al mes de juliol i va permetre identificar als membres del segon grup que estava format per quinze homes de nacionalitat pakistanesa i entre els quals hi hauria alguns menors d’edat. Els agents van comprovar que els seus integrants també es dedicaven a la venda ambulant de begudes per encobrir el tràfic de drogues però que, a diferència del primer grup que amagava les substàncies en pisos, en aquest cas les amagaven a la via pública molt a prop dels llocs on realitzaven les transaccions.

El dia 20 de setembre es va establir un dispositiu policial a Ciutat Vella per desarticular la banda. En l’operatiu es van detenir deu homes i tres més van quedar com a investigats. Els 10 detinguts van passar a disposició judicial el 21 de setembre i el jutge va decretar el seu ingrés a presó.

Dues bandes amb una estructura i funcions perfectament delimitades

La investigació ha permès relacionar els fets i acreditar que les bandes disposaven d’una sòlida estructura amb repartiment de funcions i tasques. El líder comptava amb el suport de diversos «encarregats de zona» que coordinaven operativament les vendes de substàncies estupefaents emmascarats en una aparent activitat de comercialització de begudes en llauna. Els encarregats també s’ocupaven de planificar les agressions a grups rivals. En un nivell inferior hi trobem d’altres integrants de la banda que duien a terme les agressions i les vendes pròpiament i que, de vegades, se servien de menors per realitzar les vendes.
Totes dues bandes traficaven amb tot tipus de substàncies estupefaents: marihuana, haixix, cocaïna, heroïna i MDMA, els destinataris de la venda eren principalment turistes al voltant de les zones d’oci.

Port de Tarragona