Els Mossos detenen un home per robar peces arqueològiques i causar danys al jaciment iber d’Ulldecona

Els Mossos, amb col·laboració d’Arqueòlegs del Departament de Cultura, s’han encarregat de la investigació d’un seguit de danys i de l’espoli d’un jaciment arqueològic situat a Ulldecona. La investigació va finalitzar amb la detenció d’un home de 43 anys, de nacionalitat espanyola i veí d’Alcanar com a presumpte autor de quatre delictes contra el patrimoni històric i quatre de furt d’objectes de valor històric, cultural i científic.

La investigació es va iniciar a mitjans del mes de juliol d’enguany quan l’Ajuntament d’Ulldecona va denunciar als Mossos que algú hauria realitzat excavacions no autoritzades al jaciment iber de la població. Després de l’avís d’un veí, els tècnics municipals van observar que algú havia realitzat un forat d’un metre de profunditat i havia deixat diverses peces de ceràmica trencades. Al mes de setembre es van detectar noves excavacions a la zona arqueològica, motiu pel qual La Policia Local i els Mossos van establir un sistema de vigilància per identificar i detenir els autors dels espolis.

En data 13-09-2017 un testimoni va avisar de la presència de l’espoliador en el jaciment. Policia Local d’Ulldecona juntament amb Mossos d’Esquadra de l’ABP Montsià van realitzar un operatiu de recerca aconseguint realitzar la detenció dels sospitós mentre feia més forats i havia recollit fragments de ceràmica. Estava fent servir eines de cultiu, un detector de metalls, bosses per recollir el material que desenterrava i un detector de metalls.

La Unitat Central de Patrimoni Històric es va fer càrrec del detingut. Els investigadors van realitzar l’entrada i perquisició al domicili del detingut on van localitzar desenes de peces antigues que molt probablement procedien del jaciment. Per aquest motiu les peces van ser intervingudes per analitzar la seva procedència i importància arqueològica.
El detingut van passar a disposició judicial el dia 14 de setembre i el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

El jaciment arqueològic d’Ulldecona, de gran valor històric, és de l’època ibera i estava molt ben conservat. Els saquejos que el detingut ha realitzat aquest estiu han malmès tant els estrats geològics com gran quantitat d’objectes de ceràmica que hi contenia, molts d’ells s’han fracturat com a conseqüència de l’excavació rudimentària. Les extraccions realitzades per persones inexpertes han descontextualitzat el conjunt de peces arqueològiques que encara es troben al jaciment. Aquest fet ha causat un greu perjudici a la comunitat científica que estudia aquests espais i permeten conèixer millor el nostre passat i l’evolució de les societats antigues.
Els jaciments, per la seva importància històrica han de ser preservats i protegits per tothom. Així, davant de qualsevol violació d’aquests espais cal avisar els ajuntaments o les diferents policies per a evitar-ho i garantir la seva bona conservació.

Port de Tarragona