Una desena de comandaments de la Policia espanyola demanen disculpes pel dispositiu del referèndum

Han fet arribar una carta al periodista Antonio Baquero d''El Periódico' en què demanen disculpes pel dispositiu de l'1-O

Un grup de comandaments intermedis de la policia espanyola ha fet arribar una carta al periodista Antonio Baquero d»El Periódico’ en què demanen disculpes pel dispositiu de l’1-O. Cap dels funcionaris que envia la carta signa l’escrit, però el periodista afirma que n’ha pogut comprovar la identitat.

El text fa un relat del que es va viure l’1-O des de la perspectiva de la policia i mostra la «indignació» dels redactors amb «la incompetència, desídia i manca de coneixements en seguretat i pel que fa a la situació social a Catalunya de la qual peca l’actual govern espanyol, la incompetència, els complexes i la covardia del qual» està «costant molt car» als membres de la policia espanyola i la Guàrdia Civil que estan «defensant l’ordre constitucional» a Catalunya. De la mateixa manera, els comandaments policials mostren la repulsa «més absoluta», la «indignació» i la «protesta» contra les «agressions, manipulacions i mentides» que han protagonitzat «alguns mitjans de comunicació a Catalunya», així com «l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president Puigdemont i el seu executiu», contra les forces i cossos de seguretat de l’Estat.

També volen «significar» el «rebuig» a l’actuació «traïdora, deslleial, il·legítima i il·legal dels comandaments» dels Mossos d’Esquadra, que a parer dels redactors del text, han traït «Espanya, els jutges, fiscals i més de la meitat de la població catalana». Prèviament, els policies fan un relat dels fets de l’1 d’octubre vist des del seu punt de vista i afirmen que l’operatiu estava «condemnat al desastre». I sobre les càrregues policials es pregunten: «Hi ha algun excés per part d’algun company? Hi ha vídeos que així ho evidencien. No hi ha dubte que sí. Això tindrà conseqüència disciplinària i penal, i tots som perjudicats per aquesta vergonya».

Amb tot, puntualitzen que són «excepcions» en un dia amb una «tensió personal molt elevada» que «no tothom és capaç de controlar igual». També subratllen que les imatges només expliquen «una part de la història». Però de la mateixa manera, presenten «les més sentides disculpes pels excessos que s’hagin pogut produir, reiterant que la mateixa essència del servei catastròficament plantejat» comporta «inevitablement» escenes com aquelles. «Demanem disculpes no per fer la nostra feina, sinó pel dany que una intervenció mal dirigida políticament ha causat al teixit social al qual pertanyem», afirmen.

 

Port de Tarragona