Mossos i Vigilància Aduanera detenen a Reus un dels caps d’una organització criminal dedicada al contraban de tabac provinent d’Àsia

Ingressen a presó els quatre components de la banda i intervé 1.100 caixes de tabac per valor de 2,5 milions d’euros al mercat. L’operatiu ha permès intervenir més de 500.000 euros en metàl·lic.

Els Mossos d’Esquadra, juntament amb agents de Vigilancia Aduanera, han desarticulat una organització criminal integrada per tres persones de nacionalitat espanyola i una romanesa dedicada al contraban de tabac provinent d’Àsia. Un dels arrestats va ser localitzat a Reus, i els altres tres a Pozuelo de Alarcón (Madrid) El Prat de Llobregat i Mataró. 

La investigació va començar el passat mes de maig després d’una informació policial que alertava d’una trobada a Barcelona entre persones integrants de diferents organitzacions dedicades a activitats il·lícites. Arran d’aquest fet, els agents van posar el focus en el presumpte líder d’una organització criminal que es dedicava al contraban de tabac i que es rodejava de col·laboradors de màxima confiança que facilitaven l’encobriment de l’activitat delictiva.

Els agents van constatar que el tabac de contraban que introduïen a l’estat espanyol provenia de països del sud-est asiàtic com Malàisia, Vietnam o Xina, però abans d’arribar a la destinació final -normalment al port de Barcelona- passava per altres països del continent africà. En aquests llocs l’organització també tenia col·laboradors que s’encarregaven d’enviar la mercaderia a Barcelona. D’aquesta manera evitaven els controls que acostumen a tenir les mercaderies que provenen directament del sud-est asiàtic.

Després de mesos d’investigació, el passat 5 d’octubre va atracar al Port de Barcelona un vaixell que per les dades que es disposaven podia transportar un contenidor ple de tabac per introduir il·legalment. El 16 d’octubre efectius de Mossos d’Esquadra i Vigilancia Aduanera van entrar al local on es va dipositar aquesta mercaderia i van localitzar i intervenir un total de 1.100 caixes de tabac per un valor d’uns 2,5 milions d’euros.

L’endemà, els agents –juntament amb Vigilancia Aduanera- van detenir el líder del grup criminal a Pozuelo de Alarcón i dos homes a Reus i El Prat de Llobregat; tots ells de nacionalitat espanyola. Així mateix, també van detenir una dona de nacionalitat romanesa a Mataró.

A més d’aquestes entrades, també se’n van fer dues més a dos domicilis del líder de l’organització, a El Prat de Llobregat i a Sarroca de Bellera. En total, s’han intervingut 505.800 euros en metàl·lic, diferents mostres de tabac, 1.000 bitllets de loteria, així com documentació diversa que involucrarien a l’organització en fets similars durant els darrers mesos.

Els arrestats van passar a disposició judicial ahir al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de La Seu d’Urgell i el jutge va decretar presó provisional per a tots quatre. La investigació continua oberta i no es descarten altres detencions.

Port de Tarragona