Sis detinguts al Maresme per demanar crèdits usant documentació falsificada i blanquejar capitals

L'organització, que estava composta per vuit persones, estava establerta a Argentona i Mataró i actuava a Catalunya. Dos dels arrestats van ingressar a presó i un té una ordre de recerca i detenció activa.

Els Mossos d’Esquadra van detenir el 25 d’octubre sis persones de nacionalitat espanyola com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals i falsificació de document públic, oficial o mercantil. El grup estava format per 8 membres i actualment resten pendents de detenció dues persones més, les quals estan en recerca.

La investigació que va permetre desarticular aquest grup es va iniciar el març de 2016, moment en el qual els policies van tenir informació de diverses estafes continuades que s’estaven produint a empreses, algunes d’elles multinacionals. De fet, els investigadors van detectar que existia un grup de persones liderat per un home que tenia un poder adquisitiu extremadament alt i que no concordava amb les seves activitats laborals, que eren pràcticament inexistents. Aquest grup realitzava estafes, que arribaven fins als 17 milions d’euros, els guanys de les quals anaven destinades al seu líder a qui se’l va relacionar amb fins a vuit fets delictius de l’àmbit de les estafes a grups inversors d’abast internacional.

Una investigació complexa

Durant els 20 mesos que va durar la investigació els agents van acreditar que el grup criminal, format pels vuit investigats, van contactar amb altres organitzacions criminals per tal de cooperar i treballar juntes en algunes estafes. El grup es valia de testaferros per donar solvència i usaven un engany suficient per a estafar a grups d’inversió i a entitats de crèdit. Aquestes organitzacions blanquejaven el capital obtingut en les estafes utilitzant societats instrumentals creades exclusivament per a aquest objectiu.
El grup estafava a empreses del ram de la construcció, empreses de factoring i entitats bancàries amb documentació falsificada. Presentaven documentació que no era real i les empreses del ram de la construcció els emetien pagares amb els quals les entitats de factoring i bancàries els concedien crèdits a favor seu que mai eren retornats ni utilitzats per construir res.

Els agents van frustrar la compra d’un habitatge de luxe valorat en més d’1 milió d’euros que havia de ser propietat del líder del grup. L’organització estava a punt de destinar més de 300.000 euros per tal de pagar el preu de subhasta d’aquest habitatge, diners que havien estat obtinguts amb els beneficis reportats d’una estafa a una multinacional. A més, també es va bloquejar una operació de 4 milions d’euros destinats a comprar uns terrenys en els quals s’havia de construir un circuit de carreres. El projecte tenia un valor final de 400 milions d’euros en total. Davant d’aquests fets, el 25 d’octubre els investigadors van realitzar cinc entrades i registres en els domicilis dels caps de l’organització a les poblacions d’Argentona i Mataró. Aquestes entrades van ser autoritzades pel jutjat d’instrucció número 3 de Mataró.

De resultes de les entrades, els investigadors van localitzar documentació relacionada amb les estafes, amb l’entramat d’empreses fictícies que usaven els investigats i contractes fraudulents d’operacions mercantils. També es van localitzar xecs i documentació personal falsificada, documentació acreditativa de la compra de 800 quilograms d’or a la República de Benín (Àfrica) i 150 cartutxos de munició. A més, van ser detinguts sis dels vuit membres que composaven el grup. Els detinguts van passar a disposició judicial el 27/10/2017 i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a dos dels sis membres detinguts.

Port de Tarragona