Detingut per la Policia de Londres un dels cinc autors d’un atracament amb armes de foc en una joieria de Barcelona l’any 2015

L'arrestat i d'altres membres de la banda tenien antecedents a Xile per robatoris violents amb arma de foc per robatoris a furgons blindats i fugien llençant "miguelitos", claus destinats a punxar les rodes dels cotxes policials.

Els "miguelitos" són claus soldats que els delinqüents llençaven a terra perquè els cotxes policials no els poguessin seguir.

La Policia Metropolitana de Londres ha detingut a l’aeroport de Heathrow un dels atracadors d’una joieria de Barcelona el 2015, de nacionalitat xilena. La policia del país andí havia alertat a l’anglesa que el delinqüent estava viatjant en avió a aquesta ciutat des de Santiago de Xile. L’arrestat ha estat extradit al nostre país per ingressar a presó, on complirà pena privativa de llibertat pel robatori violent a la joieria. La investigació per part dels Mossos d’Esquadra, que han estat encarregats de l’extraditat, continua oberta i no es descarten més detencions de la resta d’autors de l’atracament.

Els fets es remunten al 23 de desembre de 2015 quan quatre persones van irrompre de forma violenta i exhibint armes de foc en una joieria ubicada en un centre comercial de Barcelona. Els quatre homes van aconseguir emportar-se 210.000 euros en joies de l’establiment. Un dels vigilants de seguretat va perseguir els atracadors fins al pàrquing del centre comercial, on amb l’ajuda d’un altre vigilant i la col·laboració ciutadana van retenir un dels atracadors. En veure’s acorralat no va dubtar en obrir foc contra els vigilants que es van veure obligats a parapetar-se darrere dels vehicles estacionats.

Els quatre atracadors van poder fugir amb el botí en un vehicle de gamma alta, a l’interior del qual els esperava un cinquè lladre al volant. El turisme l’havien sostret prèviament i el van abandonar més tard a prop del lloc dels fets. Durant la seva fugida els lladres van llençar a la calçada un tipus de claus que en l’argot delinqüencial s’anomenen «miguelitos» perquè es punxessin les rodes dels vehicles policials que van respondre al requeriment i d’aquesta manera evitar que fossin interceptats. Els «miguelitos» són claus llargs, doblegats i soldats entre si de forma tetraèdrica de manera que sempre queda alguna de les punxes cap amunt, i són originaris i típics de Xile.

La Unitat Central d’Atracaments de la Divisió Criminal del Cos de Mossos d’Esquadra va iniciar una investigació que va permetre determinar que els autors del robatori eren delinqüents experimentats i amb una gran itinerància.

Al mes de juny de 2016 els Mossos van detenir un dels membres de la banda a la ciutat de Barcelona, localitat on s’havia establert per a cometre robatoris amb força a domicili. El detingut va ser extradit al seu país d’origen, ja que havia participat de manera activa i directa en l’atracament a un furgó blindat el setembre del 2006 a la ciutat de Santiago de Xile. El detingut actualment compleix condemna a Xile per aquest atracament que per la quantitat sostreta i la seva espectacularitat va tenir un gran ressò mediàtic en aquell país.

A principis d’aquest any els investigadors van localitzar un altre membre del grup a la Comunidad de Madrid on també s’hi havia desplaçat per cometre robatoris amb força a l’interior de domicilis. La policia el va arrestar per aquests fets per una coincidència genètica i, després de passar a disposició judicial, va fugir cap al seu país d’origen. El seu perfil delinqüencial responia al mateix patró que en el cas de l’altre lladre detingut de l’organització, ja que també va assaltar el 2014 un furgó blindat a Xile tot i que va resultar ferit per arma de foc per part d’un dels vigilants. A més anys enrere ja va disparar contra la policia xilena quan fugia després de cometre un altre robatori violent. Al mes de maig d’aquest any, el Jutjat d’Instrucció número 26 de Barcelona va emetre un Ordre Europea de Detenció i Entrega del lladre escapolit.

 

Port de Tarragona