Detinguts a Tarragona dins d’una operació estatal contra una organització criminal de falses empreses d’electricitat

L'Audiència Nacional va ordenar l'arrest de 14 persones a les províncies de Barcelona, ​​Madrid, Tarragona, Alacant i València, on s'han realitzat set registres. L'estafa supera els 60 milions d'euros.

Electricidad Guardia Civil
Les empreses intermediàdies no abonaven els serveis a les operadores elèctriques

La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització criminal en què han estat detingudes 14 persones a les províncies de Tarragona, Barcelona, ​​Madrid, Girona, Alacant i València i han estat realitzats 7 registres. Aquesta organització es dedicava a la interposició d’empreses instrumentals en la comercialització d’energia elèctrica, deixant d’abonar els serveis proporcionats per l’operador del sistema i els distribuïdors del mercat elèctric nacional. S’ha quantificat que la suma del frau realitzat per aquestes comercialitzadores supera els 60 milions d’euros.

S’han identificat fins a deu comercialitzadores elèctriques instrumentalitzades per l’organització criminal (les quals es troben en l’actualitat no tenen activitat després de ser inhabilitades per la CNMC) i s’han detectat tres noves comercialitzadores elèctriques creades per l’organització criminal amb la finalitat de substituir a aquelles que es trobaven inhabilitades, perpetuant d’aquesta forma la comissió del frau. Aquesta substitució d’unes comercialitzadores per altres conforma el nucli principal del modus operandi utilitzat per generar el deute dins el sistema elèctric espanyol.

Alhora s’estan investigant les diferents operatives de blanqueig de capitals dissenyades per ocultar l’origen delictiu dels fons obtinguts, detectant el flux monetari existent entre les comercialitzadores fraudulentes i un conglomerat d’empreses vinculades a l’organització criminal. Aquesta operació és fruit de la col·laboració permanent entre la Guàrdia Civil i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i ha estat desenvolupada pel Grup de Delinqüència Econòmica de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil amb el suport d’agents de les diferents comandàncies afectades i membres de l’Agrupació de Reserva i Seguretat, així com de l’Agència Tributària. La investigació ha estat dirigida pel Jutjat Central d’Instrucció núm. 1 de l’Audiència Nacional.

Port de Tarragona