La Justícia alemanya comença avui la recerca de responsables de la mort de Clara Zapater i Marta Acosta

Després de set anys de lluita, els pares han aconseguit reobrir el cas per les irregularitats en l'organització del concert de Duisburg, on van morir 21 joves, entre ells les dues tarragonines.

Dos chicas murieron en el concierto de Love Parade en 2010
Clara Zapater (izquierda) y Marta Acosta murieron en el concierto de la Love Parade en 2010.

Després d’una llarga lluita que ha durat set anys, la Justícia alemanya començarà avui a jutjar el cas de la Love Parade, un concert de música que s’havia de celebrar a la ciutat alemanya de Duisburg, en què van morir 21 joves en 2010. Entre les víctimes es trobava Clara Zapater, de Tarragona, i Marta Acosta, de Cambrils. El judici és la conseqüència de la tenacitat de les famílies Zapater-Caminal i Acosta-Mendoza, que no van dubtar a fer una recollida de centenars de milers de signatures per demanar que es depuressin responsabilitats, després de conèixer que el Tribunal de Duisburg havia tancat el cas sense tan sols jutjar-ho.

Aquella vulneració dels drets fonamentals dels perjudicats, i una clara indefensió, s’intenta esmorteir ara amb alguns peròs. Un d’ells és que a la banqueta no se sentin els que, per Zapater, són els responsables d’aquella desorganització que va portar a “ficar” a més d’un milió i mig de persones on només cabien poc més de 500.000. No són altres que l’alcalde de la ciutat de Duisburg el 2010, Adolf Sauerland, i l’empresari que va organitzar el festival Love Parade, Roy Schaller, així com el cap de policia responsable de la seguretat.

Por a la prescripció

Francisco Zapater, un advocat tarragoní estimat a Tarragona, ha aconseguit l’empatia de tota la ciutat, que ara contempla amb grat que es vegi una mica de llum en un cas tan opac. No en va, els familiars dels morts i ferits van obtenir molt poca informació durant els sis anys que va durar el procés fins al seu arxiu. Els seus advocats no van poder actuar com seria de rebut i tot es va deixar en mans d’un fiscal que l’únic que va aconseguir va ser que es tanqués el cas.

Zapater expressa la seva termor al fet que “si el 24 de juliol de al 2020 (deu anys des de la tragèdia) no s’ha dictat sentència, el judici quedi automàticament prescrit, i tot l’esforç haurà estat el valde”.

Una sala de judici “especial”

L’aforament de més de 500 assistents al judici ha provocat que la vista hagi d’utilitzar una sala molt més gran que la que disposa el Tribunal de Duisburg. Així que s’ha habilitat una sala al Centre de Congressos de Düsseldorf. El judici donarà menjant a les nou del matí d’avui, 8 de desembre. Com no pot ser d’altra manera, ells assistiran a les sessions durant el mes de desembre i les que considerin més rellevants al llarg de l’any 2018, explica la família.

Les famílies esperen que la justícia alemanya aclareixi qui van ser els responsables de la mort de 21 joves -entre ells els seus filles- i dels més de 500 ferits, al concert del Love Parade de 24 de juliol de 2010. “Ens agradaria que les conclusions del judici millorin els protocols perquè tragèdies com aquesta no es tornin a repetir en el futur “.
Després de set anys de lluita, els pares han aconseguit reobrir el cas per les irregularitats en l’organització del concert de Duisburg, on van morir 21 joves, entre ells les dues tarragonines.