¿Qui atén al teu gos en un accident?

Per Juan Luís de Castellví. Especialista en emergències. Empleat de la UE a Brussel·les.

És un escenari en el qual no volem pensar, que no podem imaginar. Però si algun dia tenim un accident de trànsit mentre portem al nostre gos a bord, Qui es va a fer càrrec d’ell? Això també s’aplica a qualsevol altre animal que vagi amb nosaltres, però per ser el gos el més habitual, en general em referiré a ells més que a qualsevol altre.

Fa uns mesos, Melissa Teva tornava a treure el tema en un article publicat al seu bloc, allotjat al diari «20 minuts», Ningú rescata els animals implicats en un accident, no hi ha protocols per ajudar-los. i jo havia intentat generar un debat sobre aquest tema allà per l’any 2013, quan vaig publicar «Podem atendre les mascotes dels nostres pacients?» en el meu blog «Emergencias112». Però des d’aleshores res, o poc, ha canviat.

A Espanya l’única iniciativa disponible és la «ambulància» per a gossos que es va posar en marxa a Múrcia (pots llegir sobre ella AQUÍ), però és l’únic lloc on hi ha resposta instituïda per a aquests casos.

Què podem fer llavors? El primer és procurar portar als nostres animals en les condicions més segures possibles. Complint amb les normes de circulació i assegurant al màxim la seva supervivència en cas d’accident. D’això ja vam parlar en l’article «Com portar al teu gos al cotxe», però a més les administracions han de prendre cartes en l’assumpte. Com? Doncs la proposta no és fàcil, però tampoc tan difícil com es podria pensar a priori.

La competències de trànsit són de la policia local en els nuclis urbans, i de la guàrdia civil a les vies interurbanes (o de la policia autonòmica en les Comunitats on han assumits aquesta funció). Doncs podrien localitzar en les seves respectives àrees d’influència dels mitjans disponibles per poder fer-se càrrec dels animals a cada zona, horari i situació. Això implica una mica de treball de camp per saber què refugis (públics i privats), hi ha en la seva jurisdicció. Així mateix per saber quins vehicles hi ha disponibles per traslladar animals (els propis cossos policials solen tenir unitats canines, però també es pot comptar amb altres recursos municipals, incloent la protecció civil), o de centres veterinaris.

Hi ha dos casos que podem trobar, que algú tingui un accident i l’animal estigui il·lès però el vehicle hagi quedat inutilitzat, o el conductor hagi de ser traslladat a un centre sanitari. En aquest cas només caldria traslladar al gos a un lloc designat pel propietari, o a l’adreça que figuri en la documentació de la persona. O en el pitjor dels casos a l’alberg municipal o de la zona que correspongui, fins que el seu propietari pugui fer-se càrrec del mateix de nou.

L’altre cas és que sigui l’animal el que està ferit. És llavors quan caldria tenir algun tipus d'»ambulància» per a animals, ja que el trasllat requerirà una mica més d’atenció. Novament es poden buscar concerts amb clíniques veterinàries de la zona, parlar amb les asseguradores perquè comencin a incloure aquesta possibilitat, o que el propietari acordi fer-se càrrec de les despeses derivades de l’atenció de l’animal, que quedarà ingressat en un centre veterinari de la zona, per evitar problemes, pot haver-hi una llista de clíniques de la zona, i cada cas es porta a una diferent en un ordre predeterminat.

D’altra banda, es fa necessari que els serveis d’emergències portin algun material per a poder atendre amb seguretat als animals, ja que també presenta en ocasions un risc per a ells. Vegem com a exemple aquest rescat d’un gos labrador, d’uns 40 quilos, per part dels Bombers de la Comunitat de Madrid.

Es pot veure que usen un arnès específic per hissar al gos, que viatja penjat de l’helicòpter. No s’aprecia si han usat morrió o no, però un gos espantat (un helicòpter fa molt soroll, va amb un desconegut i suspès en l’aire), pot reaccionar de moltes maneres per molt pacífic que sigui, per la qual cosa convé portar encara que sigui 1 morrió ajustable de velcro (millor més amplis, que permeten respirar bé i fins i tot beure, però tenir de totes les talles en cada vehicle em sembla una utopia), un collar i una corretja en els cotxes patrulla, ja que no és tan estrany que la policia hagi d’intervenir amb gossos, per un motiu o un altre. També les dotacions de bombers podrien portar aquest tipus de material, com hem vist que ja fan els de la Comunitat de Madrid. I finalment una manta per embolicar, que també es pot fer servir com llitera mantenint la tensió entre diverses persones.

No hem d’oblidar també, els múltiples casos en què la policia rescata algun animal de l’interior d’un cotxe al sol, que tampoc sabem com reaccionarà aquest gos, encara que generalment estan tan acalorats que no suposen una amenaça per a ningú.

En resum:

  • Necessitat que la policia de cada municipi i la guàrdia civil de trànsit sàpiguen els recursos amb què compten en la seva demarcació.
  • Un sistema d’activació d’aquests recursos en cas de necessitar fer-se càrrec dels animals (ferits o il·lesos). Aquí se m’acut que les agrupacions de protecció civil podrien ser una estupenda ajuda al respecte.
  • Acords amb els centres veterinaris, ja sigui per part de les asseguradores o de les administracions públiques. Segurament hi haurà diverses clíniques interessades, es pot fer un torn rotatori, com els advocats d’ofici o les farmàcies de guàrdia. Cada setmana / dia / mes li toca a un diferent.

Són coses bastant fàcils d’aconseguir, que només necessiten una mica de bona voluntat, perquè una vegada aprovat un procediment, ja no depenem de l’opinió del professional que estigui de servei aquell dia, de la seva sensibilitat cap als animals, o de la seva empatia cap als amos accidentats. Simplement cal complir amb el que regula.

font original

Publicat amb el consentiment escrit de l’autor, habitual col·laborador d’opinió d’Actualitat Penal. El nostre agraïment.

Port de Tarragona