La URV obre el primer curs sobre Justícia climàtica amb una classe impartida des dels EEUU per videoconferència

La programa el Centre d'Estudis en Dret Ambiental de Tarragona i aquesta primera edició se centra en la justícia climàtica.

La primera de les intervencions dels experts ha tractat sobre la pobresa energètica, la justícia i la dona.

La primera edició dels CEDAT Mediterranean Courses on Environmental Justice: In Search of Climate Justice ja està en marxa, del 8 al 16 de gener al campus Catalunya, i se centra en la justícia climàtica. Una classe inaugural per videoconferència, a càrrec de Lakshman D. Guruswamy, Nicholas Doman Professor of International Environmental Law & International Energy Programs, University of Colorado Law School, Boulder (EUA), va iniciar ahir el curs. La seva intervenció tractava sobre “Pobresa energètica: dones i justícia”.

El concepte de justícia ambiental fa referència que, en el procés de desenvolupament social i econòmic, les càrregues i beneficis ambientals han d’estat equitativament repartits entre les comunitats humanes. L’objectiu d’aquest nou projecte acadèmic del CEDAT (Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona) és donar a conèixer i estendre l’enfocament de la justícia ambiental, com a marc conceptual i operatiu per a dur a terme canvis significatius en els processos del metabolisme social, que estan en la base de les desigualtats socials dins dels països i entre ells. Amb aquesta proposta docent es busca omplir un buit de formació a nivell internacional, i consolidar una activitat formativa de formació avançada en matèria de justícia ambiental en cursos compactats. Es dirigeixen prioritàriament a un públic internacional que pugui generar un impacte a curt termini: estudiants de doctorat i investigadors joves, però també professionals de les administracions públiques i professionals vinculats a l’activisme social.

Participen experts de nivell mundial

Dins el curs general, a més de Lakshman D. Guruswamy, al llarg de la setmana, es fan càrrec de cursos específics els investigadors: Carmen González, Professor of Law, Seattle University School of Law, Seattle (EUA), sobre” Justícia climàtica i la divisió Nord-Sud”; Raphael Heffron, Jean Monnet Professor in Energy and Natural Resources Law and Policy, Energy and Natural Resources Law Institute at Queen Mary University of London (QMUL, Regne Unit), que desenvolupa: “Explorant els límits de la trilogia de justícies: ambiental, climàtica i energètica”.

Dayna Nadine Scott, Associate Professor, Osgoode Hall Law School and the Faculty of Environmental Studies, York University de Canadà, parla sobre: “Dimensions de la justícia en els esforços de mitigació climàtica “. I Susana Borràs, professora agregada de Dret Internacional Públic de la URV, imparteix la ponència: “Litigis estratègics per a la justícia climàtica: una anàlisi dels cassos més rellevants”.

Al matí es projecten tres documentals amb debat posterior: “An inconvenient sequel, truth to power”, la segona obra que protagonitza l’exvicepresident dels EUA Al Gore, després del primer documental-denúncia sobre el canvi climàtic fa deu anys; “The Island President”, obra de Jon Shenk, que és la història del president Mohamed Nasheed de les Illes Maldives, que s’enfronta a la supervivència literal del seu país i els seus habitants, per l’augment del nivell del mar; i “This changes everything”, dirigit per Avi Lewis i rodat a nou països i cinc continents, on es transmet, a través d’experiències de diferents comunitats, que la crisi que provoca el canvi climàtic pot ajudar a fer millor el sistema econòmic.